Assoleixen un acord per permetre el pas cap als EUA dels migrants cubans atrapats a Costa Rica

Els països de l’Amèrica Central i Mèxic han arribat aquest dilluns a un ‘acord pilot‘ per permetre a partir del mes de gener el pas cap als Estats Units de milers de migrants cubans que estan atrapats a la frontera entre Costa Rica i Nicaragua.

L’acord, assolit durant una reunió del Sistema de la Integració Centreamericana (SICA) celebrada a Ciutat de Guatemala, preveu un “exercici pilot de trasllat humanitari la primera setmana de gener“, segons ha indicat el Ministeri d’Exteriors guatemalenc.

Al comunicat, ha detallat que els migrants cubans sortiran per via aèria des de Costa Rica cap al Salvador, des d’on seran traslladats per terra a Guatemala abans de seguir el seu camí cap a Mèxic i els Estats Units, tal com ha recollit el diari guatemalenc ‘Prensa Libre’.

En aquest sentit, el Ministeri d’Exteriors de Costa Rica ha assegurat que “els milers de cubans que es troben en territori costa-riqueny podran continuar el camí cap als Estats Units, després que s’hagi acordat un pas segur, ordenat i documentat per a aquestes persones”.

El ministre d’Exteriors costa-riqueny, Manuel González, ha manifestat que la reunió “ha conclòs amb resultats positius”, i alhora ha expressat el seu desig que els acords es puguin aplicar a curt termini.

Uns 30.000 cubans han sortit de l’illa davant del temor que el procés de normalització de les relacions entre els Estats Units i Cuba porti el Govern de Barack Obama a derogar la política de ‘peus secs-peus mullats’, per la qual es concedeix la residència legal als cubans que passen terra estatunidenc i es repatrien els interceptats al mar.