Els acusats pel cas Nóos tornen als jutjats per escoltar les conclusions

0
La infanta cristina durant una sessió pel cas Nóos. Foto: Europa Press
La infanta cristina durant una sessió pel cas Nóos. Foto: Europa Press

Cristina de Borbó, Iñaki Urdangrin i els altre 15 acusats pel cas Nóos tornen avui als jutjats per escoltar les conclusions de les acusacions

En total, 17 acusats entre els quals es troben la germana del Rei Cristina de Borbó i el seu marit Iñaki Urdangarin, aniran avui a l’Escola Balear de l’Administració Pública (EBAP) de Palma per escoltar les conclusions de les acusacions en el judici del cas Nóos. Així comença la recta final de la qualificació jurídica del cas, que continuarà el proper dimarts amb les conclusions de les defenses.

Fins el moment, les persones acusades han pogut escollir si anar o no als judicis de les fases anteriors, però el dia de les conclusions han d’estar presents, igual que durant “l’última paraula”, moment en què s’acaba la instrucció del cas i amb data encara per determinar.

Durant aquesta setmana, ha estat el torn d’Hisenda per presentar els perits i ahir va concloure que els 4,5 milions d’euros que Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres van guanyar en tres anys no es van repartir de manera equitativa tal i com deia el contracte. A més, van fixar en 326.000 euros el frau fiscal comès pel cunyat del Rei entre 2007 i 2008, tot i que al principi ho xifraven en 337.000 euros.

Avui donaran a conèixer les seves conclusions la Fiscalia Anticorrupció, l’Advocacia de l’Estat en nom d’Hisenda, les advocacies de Balears i País Valencià, Manos Limpias i el grup socialista de l’Ajuntament de València. Després d’aquestes conclusions i les de dimarts, on exposen les defenses, arriba el tràmit dels informes finals de les parts.

En aquests informes es detalla en profunditat aquells fets que es considerin provats al judici, la seva qualificació legal i quina és la participació que hi ha tingut cadascun dels acusats. Quan això està clar, arriba el procediment que tanca tot el cicle i que es coneix com a “última paraula” en què els acusats tenen dret a formular una declaració final abans que el judici quedi vist per sentència. En aquest cas, es té previst que sigui abans del 30 de juny.

En aquesta sessió, els mitjans no poden entrar a cobrir la notícia. Només estan autoritzades la cadena pública de TVE i l’agència EFE, que seran les encarregades de distribuir les imatges i notes de premsa sobre el que ha passat a la sala.