Ada Colau als Premis per la Pau

0
ada colau als premies de la pau - diari català

L’acadèmic català Arcadi Oliveres i el cantant de Calle 13 reben els premis de la cimera dels Premis Nobel de la Pau 2015

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat aquest diumenge durant la clausura de la cimera dels Premis Nobel de la Pau a Barcelona que “les bales que es van disparar a París són les mateixes que maten persones i famílies a Síria, Iemen o Iraq”, entre d’altres, i assegura que “la guerra no està lluny”, ja que en un món globalitzat la guerra no té fronteres.

L’alcaldessa de Barcelona ha dit que mentre els estats són els que declaren la guerra, les ciutats són les que en pateixen les conseqüències, motiu pel qual ha demanat mobilització per acollir els refugiats i  ha afirmat que “no hi ha cap argument ni econòmic, ni polític, ni religiós que pugui justificar la mort de persones ni el sofriment de les seves famílies”.

“Estem davant d’un encreuament històric en què la idea d’Europa està en joc”, ha valorat Colau, que ha destacat que si no es construeix una Europa que respecti totes les identitats es corre el risc de convertir Europa en el que els terroristes extremistes fonamentalistes vulguin.

PREMIS PER LA PAU

L’economista i acadèmic català Arcadi Oliveres ha rebut la Medalla a la Trajectòria per la Pau i la Justícia Social de la cimera dels Premis Nobel de la Pau 2015, de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En el seu discurs, Oliveres ha criticat que l’Estat espanyol ocupi “un lloc important” –entre el vuitè i el novè– en el rànquing de comerç d’armes internacional, i ha agraït efusivament aquest premi de part dels Nobel de la Pau.

Per la seva banda, Colau ha assegurat que “a la guerra no hi ha el camí a la pau, sinó interessos armamentístics i negocis”.

Abans de l’entrega de la medalla, Colau ha dedicat un reconeixement al professor Oliveres, la vida del qual, segons ella, “simbolitza la lluita per la pau i els drets humans“, i ha insistit que no hi ha camí cap a la pau perquè la pau és l’únic camí.

Colau ha expressat que Oliveres ha convertit aquesta lluita en una batalla per la dignitat, i l’ha qualificat d’heroi contra el pensament únic neoliberal, en oferir, segons ella, una mirada crítica als seus milers d’alumnes.

Durant la cerimònia de clausura de la cimera també s’ha entregat el Premi per la Pau al cantant del grup de rap Calle 13, René Pérez Joglar, àlies ‘Residente’, per la seva col·laboració amb ONGs i el seu activisme social, i ha rebut la distinció de mans de la Premi Nobel de la Pau 2011, Tawakkol Karma.