Adéu al paper, els llocs de treball i els cables

  0

  Adéu al paper, els llocs de treball i els cables

  Les noves tecnologies s’obren pas per potenciar la flexibilitat laboral i augmentar l’eficiència.

  Així, les ‘apps’ i les pantalles tàctils substitueixen a les impressores i els telèfons fixos; A l’ésser humà sempre li ha agradat pensar com evolucionarà el seu entorn conforme la evolució de la tecnologia. Cases intel·ligents en les quals podrem omplir la nevera prement un botó i vehicles que funcionaran sense conductor són alguns dels incomptables exemples. No obstant això és en el lloc de treball on passem més temps cada dia: Com es transformaran les oficines?Els llocs de treball no han canviat massa des de la popularització dels ordinadors. “La clau perquè les persones acceptin la tecnologia és que sigui fàcil d’usar. Totes les innovacions que triomfen ho fan perquè són senzilles”, explica Paulino Guerrero, director d’infraestructura tecnològica de Cepsa.

  No fa falta viatjar fins a una startup capdavantera de Silicon Valley per llambregar com serà el nostre lloc de treball en un lustre. Guerrero ens obre les portes de les oficines de Cepsa localitzades a la Torre Cepsa de Madrid, on crida l’atenció la mobilitat dels empleats aconseguida a través de portàtils, pantalles i fins i tot apps. En altres paraules, no existeixen llocs de treball assignats de forma predeterminada.

  Una ‘app’ permet veure les places lliures del pàrquing, reservar en el gimnàs i veure el menú de la cafeteria

  “Treballes cada dia on t’interessa, per la qual cosa és més fàcil configurar grups de treball i l’organització és molt més eficient”, assegura Guerrer. D’aquesta forma, en arribar al matí podrem asseure’ns on més ens convingui i, per això mateix, es van acabar els objectes innecessaris sobre la taula.

  Uns pocs cables, un monitor de suport i el teclat són els únics objectes que poden trobar-se en una taula buida. “Quan arribes no trobes gens, el lloc sempre està lliure i buidat quan treballador es va”, explica Guerrer. Per no haver-hi no hi ha ni telèfons.
  La clau es troba en l’eina bàsica de treball: el portàtil. Aquí ningú s’ancora a un lloc fix amb un pesat ordinador de sobretaula, sinó que els laptops permeten el lliure desplaçament entre seccions i pisos. I també substitueix al telèfon a través del programa Lync de Microsoft, similar a Skype quant a funcions.

  ‘Treballes cada dia on t’interessa, per la qual cosa és més fàcil configurar grups i l’organització és molt més eficient’

  Gràcies als serveis de missatgeria i de VoIP el telèfon està dins del portàtil, alguna cosa especialment interessant per a les empreses. Segons explica Guerrer, “soni on soni, estiguis a casa o en una altra part, t’assabentes igual”. No només el telèfon, el paper també té els dies comptats a les oficines. Es tracta d’un Sant Grial per a les empreses des de fa dècades, que l’expansió de les tabletas i els portàtils podria per fi convertir en realitat. Això permet compartir qualsevol document amb una altra persona que es trobi, bé en un altre pis, o bé en una oficina en Shangái.

  Segons Guerrero, el nombre d’impressions s’ha reduït en gairebé un 60% en un any. Però oblidar els vells costums no és tasca fàcil: “Això requereix un canvi cultural en les persones, perquè genera rebuig no tenir físicament el paper amb el qual estem familiaritzats”.

  Des del gimnàs a la cafeteria: una ‘app’ per tot

  Si el portàtil és el pilar sobre el qual se sustenta el treballador durant l’horari de treball, el mòbil articula la resta d’activitats a través de la interfície de moda: la app. Avui dia vivim pegats al mòbil les 24 hores del dia, per la qual cosa es considera l’eina idònia per organitzar la nostra vida personal i laboral. Guerrero posa d’exemple el cas de Cepsa, on els empleats disposen d’una aplicació multifunció que els facilita la vida: “És com el WhatsApp de l’empresa”. Gràcies a ella poden saber, des del moment en el qual surten del llit, el menú de la cafeteria per a aquest dia. També si el pàrquing té places lliures o reservar en el gimnàs de l’edifici.

  La connexió perpètua és un efecte secundari de la digitalització del segle XXI: vivim pegats a les xarxes socials i aquesta dependència podria traslladar-se al treball. Guerrero no considera això un problema, ja que cadascun pot decidir amb llibertat quan atén a assumptes personals i quan a laborals. De fet considera positiu poder saber a tot moment què succeeix en el treball mentre atén, per exemple, un assumpte familiar.