Afganistan xifra en 150 els talibans morts en l’operació sobre el control de Kunduz

0
Talibans executats a l'Afganistan per l'Estat Islàmic (ISIS) | Foto: Europa Press
Talibans executats a l'Afganistan per l'Estat Islàmic (ISIS) | Foto: Europa Press
Talibans executats a l’Afganistan per l’Estat Islàmic (ISIS) | Foto: Europa Press

 

L’Estat Islàmic recupera el control sobre la població afganesa

El Ministeri de Defensa de l’Afganistan ha xifrat aquest dijous en 150 els talibans morts en l’operació de les forces de seguretat per recuperar el control de la població de Kunduz (nord), segons ha informat l’agència afganesa de notícies Pajhwok.

El balanç ha estat facilitat hores després que el Ministeri de l’Interior de l’Afganistan anunciés que les forces especials han recuperat la població, capital de la província homònima (nord), després de diversos dies en mans dels talibans.

“Les forces especials de l’Afganistan controlen la ciutat de Kunduz, que ha estat recuperada i que està sent netejada de terroristes, amb un gran balanç de víctimes per a l’enemic”, ha dit el portaveu del ministeri, Sediq Sediqqi, a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Els talibans van llançar a primera hora de dilluns una gran ofensiva sobre Kunduz i van aconseguir conquerir-la, aconseguint amb això la seva primera capital provincial en els últims 14 anys, fet que ha portat a qüestionar la capacitat de les forces locals per fer-se càrrec de la seguretat afganesa després de la sortida definitiva de les tropes internacionals.

El mul·là Mansur, nou cap dels talibans, ha subratllat que es tracta d’una “immensa conquesta” i ha instat els combatents a “salvaguardar la vida, l’honor i les propietats dels respectables ciutadans de Kunduz”, advertint que, en cas contrari, “no seran verdaders mujahidí”.

Tot i aquest missatge, l’arribada dels talibans a Kunduz ha provocat un gran èxode de civils en les primeres 24 hores. Les autoritats, tant afganeses com estrangeres, que eren a la ciutat, han estat evacuades i els comerços han tancat, deixant una ciutat fantasma. Pot ser aquesta també una resposta al que La Vanguardia calificava, al febrer, d’una “amenaça” de l’Estat Islàmic cap als talibans. El diari assenyalava com a l’Afganistan i al Paquistàn l’EI estava guanyant molts adeptes.

Els Estats Units i l’OTAN van expressar la seva confiança en què les tropes afganeses recuperin la ciutat, si bé Washington va confirmar dimecres que “hi ha un número limitat” de forces de la coalició internacional en Kunduz per “assessorar” i “assistir” als efectius locals.