AirBnB genera 740 milions d’euros a Barcelona

0
AirBnB
Captura de la web d'AirBnB

La plataforma que permet llogar habitacions i pisos sencers va deixar 740 milions a la capital catalana durant el 2015

 

La plataforma de ‘homesharing’ Airbnb va generar a Barcelona un impacte econòmic de 740 milions d’euros el 2015, respecte als 128 del 2013, dels quals 500 milions són els que el turista allotjat en algun dels seus establiments anunciats va deixar en comerços i serveis de la capital catalana, mentre que els 240 restants corresponen, sobretot, al pagament de les tarifes que l’hoste paga al seu amfitrió.

Així ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa el director general d’Airbnb Màrqueting Serveis Espanya, Arnaldo Muñoz, i el director Global d’Assumptes Públics, Chris Lehane, que han demanat a la Generalitat que reguli aquest tipus d’activitat perquè puguin operar de la mateixa manera que ho fan a d’altres ciutats europees, com Londres i París, on la plataforma recapta la taxa turística.

Els amfitrions d’Airbnb, que han passat de 4.000 el 2013 al 9.200 l’any passat i que tenen una mitjana d’edat de 30 a 50 anys, lloguen els seus espais disponibles durant una mitjana de 58 dies anuals -uns cinc per mes-, i per aquesta raó reben un ingrés mitjà de 5.100 euros a l’any, cosa que Muñoz ha defensat que és un complement per a les seves rendes i que els ajuda a pagar despeses de l’habitatge, per exemple.

La plataforma té 16.000 anuncis a Barcelona: el 54% són amfitrions que ofereixen tota la seva casa i el 46% restant sol lloga alguna habitació; el 73% dels amfitrions anuncien un sol espai, mentre que els que comparteixen la casa sencera i anuncien un sol espai ascendeixen al 78%.

AirBnB reclava nova normativa

Des d’Airbnb, que aquest mes compleix quatre anys amb oficines a Barcelona, han reclamat una normativa catalana semblant a la de Perpinyà, París, Amsterdam i Lisboa, que reconegui el ‘homesharing’ com una activitat econòmica entre particulars, ja que han lamentat que el marc regulador actual estigui pensat “exclusivament” per a professionals.

“Volem una definició de ‘homesharing’ com a activitat no professional que consisteix a allotjar viatgers a la residència permanent d’un particular”, han demanat des de la plataforma, que també recull anuncis de pisos turístics i professionals i que no quantifica els pisos que disposen de llicència de moment.

Pel que fa al contenciós obert amb la Generalitat, Muñoz ha dit que la voluntat és “solventar-lo” i abordar, també juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, la regulació de l’economia de col·laboració i de nous models d’allotjament.

Preguntats per les càrregues fiscals, han defensat que Airbnb envia als amfitrions un recordatori que deu assumir-les i del que han ingressat allotjant a hostes, i han defensat la transparència de la plataforma, ja que els pagaments es realitzen sempre a través de transferència bancària.