L’Ajuntament de Badalona tancarà demà però atendran al carrer

0

L’Ajuntament de Badalona tancarà portes durant la festivitat del 12 d’octubre en compliment d’una resolució judicial que suspèn la possibilitat que el consistori obri portes perquè treballadors públics puguin anar a treballar voluntàriament.

En una roda de premsa d’última hora, l’alcalde accidental de Badalona, Oriol Lladó, i el tercer tinent d’alcalde, Jose Téllez, han explicat que els càrrecs electes atendran els ciutadans davant de les dependències consistorials de 8 a 14 hores, tot i la sentència.

Téllez ha qualificat la resolució contenciós administrativa de “cop d’Estat a la sobirania municipal”, i Lladó ha sostingut que s’ha decidit de manera deliberada a última hora per dificultar la resposta de l’Ajuntament.

Lladó ha lamentat que la resolució “no dóna marge” per presentar cap recurs, si bé l’Ajuntament entén que la suspensió és discutible, ja que la decisió de poder anar a treballar voluntàriament es va pactar amb els sindicats.

“Insisteixo que la decisió ens fa mal perquè la podríem haver defensat i la defensarem en els estaments que toqui”, ha avisat Lladó.

De fet, per a aquest dijous el jutjat contenciós administratiu 14 de Barcelona, que ha dictat les mesures cautelaríssimes, ha citat les dues parts -Delegació i Ajuntament- perquè puguin plantejar les seves raons jurídiques.

Després de l’estudi del text per part dels serveis jurídics, el consistori ha decidit que únicament els càrrecs electes atendran els ciutadans amb la finalitat d’evitar posar als treballadors “en una situació complicada”.

També s’ha pres aquesta decisió per evitar sancions econòmiques per la via de la inspecció de treball, preservant així els interessos de la corporació municipal, ha precisat Oriol Lladó.

Fins a les 10.30 hores d’aquest dimarts, 47 treballadors havien anunciat que acudirien a treballar el 12-O, fet que suposa un 10% de tota la plantilla, segons ha detallat Téllez.

Festivitat molt discutible

L’alcalde accidental ha considerat que el Dia de la Hispanitat és “una festivitat molt discutible” a nivell català i de drets humans, per la qual cosa el consistori va voler posar aquesta qüestió sobre la taula amb el pacte perquè treballadors poguessin anar a treballar aquest dia.

Téllez ha recordat que, segons diversos historiadors, el 12-O és una efemèride que celebra la conquista d’Amèrica, que va ser un “genocidi” que va acabar amb la població nativa de manera sistemàtica, i també la data que el franquisme va adoptar com el dia de major expansió dels valors del règim, ha criticat.

Ha considerat que la reacció a l’opció de l’Ajuntament és “exagerada i histèrica” perquè s’ha volgut utilitzar políticament, ja que el Govern municipal molesta molt les altes esferes del Govern espanyol, ha esgrimit Téllez.