Ajuntament i ciutadania consensuen pressupostos a Badalona

0
Audiència pública sobre els pressupostos de la ciutat de Badalona, al centre cívic de la salut. Foto: @PressupostBDN

La ciutat ha viscut al llarg del gener un procés participatiu per la destinació de 500.000 euros del pressupost municipal

 

A internet, a través del mòbil, de forma presencial a les oficines municipals… vora dues-centes mil persones han estat cridades aquest mes de gener a participar en el destí de 500.000 euros del pressupost ordinari municipal.

Durant dotze dies s’han sotmès a votació set programes transversals de nova creació: una oficina local d’energia, activitats culturals descentralitzades als barris, programes de dinamització per un envelliment actiu, campanyes de conscienciació per cuidar l’entorn públic, contractació de llums de Nadal a les zones comercials, micro-crèdits i edició de materials per la promoció de la ciutat.

Procés pioner a Badalona

Aquests programes caminen en paral·lel a les àrees estratègiques i prioritàries del nou govern de la ciutat – polítiques socials i manteniment de la ciutat, ja pressupostades –, i ja tenen una dotació mínima fixada; serà d’acord amb les preferències que hagi expressat la ciutadania de Badalona quan s’establirà el màxim que es destini per cada activitat.

El cens d’aquest procés participatiu inclou unes 180.000 persones majors de 16 anys; fins el proper dilluns no es faran públics els resultats de la votació que clou diumenge. No obstant, el tinent d’alcalde de Badalona Democràtica, Jose Téllez assegura que s’han superat els índex de participació que tenien ciutats de més de 100.000 en les que s’han donat processos semblants.

Téllez, que qualifica com a “única” i “molt positiva” aquesta experiència a Badalona, també explica que aquesta prova pilot encoratjarà el govern municipal “a obrir processos semblants amb els pressupostos d’inversió o amb les línies mestres de les àrees del consistori”.

Puja el pressupost social, baixen les partides de sous i deute 

Paral·lelament a aquest procés participatiu, l’equip de govern de Badalona ha convocat sis audiències públiques – cinc més de les que marca el reglament com a obligatòries – per socialitzar els pressupostos ordinaris que es van fer públics el passat 11 de gener i que hauran d’entrar en vigor l’1 d’abril, després de dos anys de pròrroga de l’anterior govern.

Ahir es va celebrar l’última audiència de les sis previstes, al centre cívic de la Morera. Téllez en ressalta «l’alta participació i l’esperit pedagògic sobre què és un pressupost ordinari» i que gent gran els ha traslladat «el record de la manera de fer del primer ajuntament de democràtic».

aquesta prova encoratjarà a obrir processos semblants amb les línies mestres de les àrees del govern

En aquests pressupostos augmenta la dotació per polítiques socials – sobretot habitatge (17%) i educació (14%) – i disminueix l’aportació al deute financer (-35%), a més de la reducció de més de 300.000 euros en sous de càrrecs que es va aprovar al ple del cartipàs del mes de juny.

Si bé la reducció en el deute és accidental, ja que s’ha esgotat un crèdit demandat per despesa ordinària de l’anterior govern municipal i l’actual equip encara no ha previst quin serà el seu endeutament, la reducció de 330.000 euros en retribucions als electes del mateix govern i càrrecs de confiança han permès engreixar la partida social. A més, Badalona ja ha aprovat unes noves ordenances fiscals que enfortiran les arques municipals.

Encara queda saber el resultat del procés participatiu i si s’aprovarà en ple municipal el proper abril el pressupost presentat. «Si els pressupostos tenen consens social, amb el procés participatiu i les audiències, no s’entendria que no tinguessin consens polític amb els grups municipals», conclou el tinent d’alcalde de Badalona Democràtica.