Albano-Dante Fachín aspira a la secretaria general de Podem a Catalunya malgrat no crea masses simpaties entre la direcció nacional

 

Malgrat es facin esforços per negar-ho, Podem està patint, a tota Espanya, una sèrie de debats interns que els darrers dies han escenificat les divisions que el partit pateix i que semblaven apagades des de feia aproximadament un any, quan la cursa d’eleccions de 2015 es va engegar.

Mentre a Madrid nou membres de la directiva regional –incloent el que era secretari general- han presentat la seva dimissió, alguns mitjans nacionals parlen d’una lluita de poder entre Pablo Iglesias i el seu número dos, Íñigo Errejón. De moment sembla que ambdós líders han desmentit aquesta lluita amb missatges als seus comptes de Twitter.

 

A Catalunya es viu una situació singular des de fa mesos, quan Gemma Ubasart va dimitir el passat octubre. Des d’aleshores, el partit no té un secretari general a Catalunya malgrat un dels seus membres –i diputat al Parlament per Catalunya Sí Que Es Pot, Albano-Dante Fachín, des de fa temps que es manifesta amb intenció d’aspirar a aquest càrrec en unes properes eleccions primàries.

Malgrat ser l’únic que des de fa temps ha mostrat interès en fer-se càrrec de la direcció de Podem a Catalunya, no té les coses fàcils. Des de Madrid, Pablo Iglesias aposta per una altra corrent i està animant a la també diputada al Parlament Jèssica Albiach a agafar les regnes del partit, oferint-li el seu suport en aquestes properes primàries.

També en les darreres setmanes una altra figura propera a Iglesias, Raimundo Viejo –company d’Iglesias com a diputat al Congrés- s’ha mostrat disposar a fer “una passa endavant”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Fachín s’ha mostrat “obert a debatre”, tot i que va avisar fa uns dies a Pablo Iglesias que la direcció de Podem “s’ha de decidir des de Catalunya” i el va convidar a “deixar enrere els tics” de la vella política.

Aquesta fermesa fa que alguns analistes considerin Fachín una de les “pedres a la sabata de Pablo Igleisas”, que per no trencar el partit a Catalunya voldria una direcció liderada per Albiach o Viejo i amb Fachín de portaveu. “El candidat d’Iglesias ha de ser aquell que triï la gent que està a Catalunya”, respon Fachín, que compta amb suports a les bases.

Unitat de portes enfora

Malgrat els intensos debats interns que es viuen a Podem, Fachín envia un missatge de tranquil·litat i unió dins el partit. “El dia que aquest partit sigui una bassa d’oli, em preocuparé”, ha ironitzat aquest dijous en una entrevista amb Mónica Terribas. Considera Fachín que el debat intern mostra la fortalesa del partit i ha comparat les crítiques que estan rebent als qui van “ridiculitzar” la forma d’organització del 15M.

 

Compartir
Article anteriorTràiler multijugador de DOOM
Article següentDiscos Castelló tanca degut a la crisi
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]