Albiol no descarta acords amb JxSí i demana un altre model fiscal

0
Xavier García Albiol
EP: Xavier García Albiol
Xavier García Albiol
EP: Xavier García Albiol

Planteja un decàleg de mesures socioeconòmiques a partits i entitats

El pròxim líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha dit aquest dimecres que està disposat a arribar a acords amb JxSí en l’econòmic i el social, però ha advertit que abans de formar govern amb ells es posaria “a volar”.

Ho ha dit en una roda de premsa per presentar un decàleg de mesures econòmiques i socials destinades a pactar amb la resta de partits, que ha matisat que també les faran arribar a JxSí, tot i que ha deixat clar que en assumptes identitaris sempre estaran en contra.

[quote]”D’acord amb propostes concretes com rebaixar l’IRPF en el tram autonòmic, garantir que ningú no toqui l’escola concertada i garantir la política sanitària, sí que podem arribar a entendre’ns”, tot i que assegura que no hi haurà acord global amb CDC.[/quote]

“Són iguals les possibilitats que jo pacti amb Mas que el fet que surti volant“, ha insistit, i ha afegit que la seva política sobre pactes no ha canviat després del 27S, perquè no s’asseurà a negociar res que suposi la ruptura d’Espanya, però sí qualsevol cosa que vagi en benefici dels ciutadans, per la qual cosa està a l’expectativa de la capacitat negociadora de la resta.

DECÀLEG

El decàleg ‘Acord per a l’estabilitat i el progrés’ va dirigit a tots els partits i organitzacions socials i econòmiques, i inclou els que s’han posicionat “de manera clara a favor del procés independentista”.

Insta els remitents a “continuar avançat en la recuperació econòmica, per a la qual cosa és fonamental l’estabilitat política i institucional, treballant per recuperar la confiança del ciutadà en les institucions i restablint un clima de cooperació amb el Govern”.

Afirma que un nou model de finançament hauria de sortir en qualsevol cas d’una negociació “lleial” amb l’Executiu, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera de les Comunitats Autònomes, i seguint els principis d’ordinalitat, solidaritat, coresponsabilitat fiscal, el principi subsidiari i el de lleialtat institucional.

Sol·licita que no s’usin les institucions per enfrontar els catalans “ni per excloure de la vida pública una part de la societat” i que la Generalitat contribueixi a apuntalar el que segons la seva opinió són millores en l’ocupació, consensuant un pacte per l’ocupació.

A més, demana posar en marxa les reformes que han quedat endarrerides els últims anys segons els populars, com la rebaixa de l’IRPF en el tram autonòmic i la supressió de l’impost de successions.

També proposa destinar un 80% del pressupost a les polítiques socials, recuperar el referent que ha estat la sanitat pública catalana, revertint decisions dels últims anys, i aconseguir una educació de qualitat per a tots, finançant les places públiques i concertades de l’educació de 0-3 anys.

Planteja a més protegir els nuclis familiars, amb l’impuls de les ajudes a les famílies, i tallar la corrupció amb polítiques de tolerància zero, amb l’aprovació d’un pacte contra la corrupció que garanteixi la transparència en la presa de decisions.

Demana un altre model fiscal però “sense donar cops de peu”

Ho ha dit en roda de premsa per plantejar un decàleg de mesures econòmiques i socials a la resta de partits catalans, i que planteja que hi hagi un sistema “perquè els sigui favorable a aquelles comunitats que aporten més”.

Admet que bascos i navarresos han estat més “astuts” perquè a catalans i a andalusos també se’ls va oferir aquest model al seu moment però el van rebutjar, i ha retret a la presidenta andalusa, Susana Díaz, que ara parli de modular el concert.