Des de la nit d’aquest divendres

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla d’Emergències de Protecció Civil (Procicat) pel fort vendaval que assotarà Catalunya des de la nit d’aquest divendres, especialment l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Segons han informat Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es registraran ratxes de fins a 70 quilòmetres per hora fins al migdia d’aquest dissabte i s’intensificarà a la tarda al Pirineu i a cotes altes.

Per aquesta raó, Protecció Civil ha demanat extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i la mobilitat a la zona urbana, així com retirar de balcons i façanes qualsevol element que pugui desprendre’s i provocar un accident.

L’episodi de fort vent afectarà tota la província de Tarragona, la Plana de Lleida, les comarques centrals i Barcelona fins al migdia de dissabte.

A partir de la tarda, el fenomen de fort vent s’intensificarà, però es concentrarà a Terres de l’Ebre, Ponent, Pirineu i Empordà.

El pronòstic meteorològic també alerta d’una considerable baixada de temperatures i Protecció Civil també ha activat la fase de prealerta del Pla d’Emergències per Nevades (Neucat) davant de la previsió que puguin produir-se nevades, sobretot a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.

A partir del migdia de dissabte, les precipitacions podrien afectar altres punt del Pirineu amb menys intensitat, i al vespre la cota de neu baixarà i podria afectar l’extrem més oriental del Pirineu i les cotes més elevades de l’Empordà.

A les cotes més altes del Pirineu, on les nevades coincideixin amb el fort vent, es pot produir el fenomen de la rufaga, i es pot reduir molt la visibilitat.

Protecció Civil també ha posat en prealerta el Pla d’Emergències per inundacions (Inuncat) davant de la previsió de fort onatge a l’Empordà, sobretot al Cap de Creus i Begur.