Alerten del risc de càncer per l’exposició prolongada a radiació de baix nivell

0
FINALMENT: La cura contra el càncer surt a la llum

 

 

Un estudi internacional adverteix del risc de càncer en treballadors de la industria nuclear

EP / Un equip internacional amb participació del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal) alerta en un estudi del risc de patir càncer per una exposició prolongada a radiació de baix nivell.

El treball, publicat al ‘British Medical Journal’, ha analitzat durant 27 anys 308.297 treballadors de la indústria nuclear de França, Regne Unit i Estats Units, la majoria homes que han estat controlats per exposició a la radiació externa.

Ha descobert que la taxa estimada de mortalitat per càncer –amb exclusió de la leucèmia– augmentava un 48% per gray (Gy), que és la dosi absorbida de radiacions ionitzants, i s’han observat associacions similars a cada país.

Segons els investigadors, 209 de les 19.064 morts observades per càncer van estar associades amb un excés d’exposició a la radiació externa.

La responsable del programa de radiació del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal), Elisabeth Cardis, ha explicat que l’estudi “contradiu” la creença que les exposicions a taxes de dosis altes són més perilloses que les baixes.

Tot i això, ha afegit que no es pot descartar un biaix que pot influir en els resultats, com l’efecte del tabaquisme i l’exposició a l’amiant a la feina.