El Ple del Parlament decidirà si fa fora a De Alfonso

0
Daniel de Alfonso Parlament
Daniel de Alfonso en la seva compareixença a la comissió d'afers institucionals | Foto: Parlament de Catalunya

Tots els partits polítics excepte el PP demanen al Parlament fer fora Daniel de Alfonso com a cap de l’OAC després d’una extensa compareixença

El Ple del Parlament de Catalunya haurà de decidir si fa fora del seu càrrec l’actual director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, després que la comissió d’afers institucionals aixi ho hagi demanat després d’una votació on tots els partits excepte el PP s’han mostrat favorables.

Des de l’inici de la seva compareixença davant aquesta comissió, De Alfonso ha deixat clar que no tenia cap intenció de dimitir pel cas de les converses filtrades amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Estava citat aquest dijous al matí al Parlament de Catalunya a la comissió d’afers institucionals i després d’escoltar les preguntes, acusacions i reprovacions de tots els partits excepte el PP -que ha estat més moderat-, ha exposat la seva defensa en un discurs d’una hora que ha anat adquirint cada cop un to més bel·ligerant.

De Alfonso ha començat presumint de noblesa i bon fer d’ençà que va ser nomenat pel mateix Parlament com a cap de l’OAC. Com a part d’aquesta noblesa i integritat, s’ha negat a revelar el contingut de cap conversa mantinguda a l’OAC, “malgrat és el que vostès voldrien”, ha dit. Segons De Alfonso, “tots els partits -a excepció de la CUP- m’han demanat reunions”, motiu pel qual els ha demanat que no siguin hipòcrites.

En tot moment el director de la OAC, que podria deixar de ser-ho aquest mateix dijous, ha mantingut la calma al contestar, i ha personalitzat aquesta hipocresia en cadascun dels partits que l’han portat davant aquesta compareixença. “Albert Rivera em va venir a veure i em va demanar que li donés alguna cosa”, ha acusat De Alfonso en resposta a les preguntes de la líder catalana de Ciutadans, Inés Arrimadas. En el torn de rèplica Arrimadas ha comentat que De Alfonso “ha perdut la confiança de la ciutadania” i ha qualificat la jornada d’avui com un “fi d’etapa” en la qual “alguns partits han intentat tapar la corrupció”, referint-se a JxSí.

Durant el seu torn, De Alfonso també ha recordat a David Bonvehí, portaveu de Junts pel Sí a la comissió, que “amb el partit que més m’he reunit és amb el seu grup, encara que sigui per haver format part del govern”. Amb Bonvehí és amb qui més tensió dialèctica ha mantingut De Alfonso. “Si vostè ha començat el seu discurs agraint el nostre to, nosaltres no podem fer el mateix”, li ha dit el representant de JxSí durant el torn de rèplica.

Ferran Pedret, del PSC, ha reconegut “no ser qui per jutjar” De Alfonso i que “potser tot això és una màcula en una gran trajectòria”, però “és una gran màcula”. Pedret ha argumentat que si De Alfonso no considera greus els continguts de les converses filtrades, “hem perdut el sentit de la realitat”.

Des de Catalunya Sí Que Es Pot, el seu portaveu Lluís Rabell ha comparat De Alfonso amb el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, quan amenaçava al Congrés amb ensenyar les declaracions de la Renda d’alguns diputats. “És inadmissible”, ha denunciat Rabell respecte a les insinuacions de De Alfonso sobre algunes reunions mantingudes.

Des del PP, amb Santi Rodríguez com a portaveu, s’han mostrat moderats malgrat han criticat de De Alfonso “la seva manera de dir les coses”. Rodríguez li ha expressat que “som més crítics amb les formes que amb el fons” i ha reiterat que el seu grup és l’únic que no li demanava la seva dimissió. “No hi ha motius per demanar la seva revocació”, argumentava Rodríguez, que ha denunciat una “motivació política” en el fet que el director de la OAC estigués compareixent.

Anna Gabriel, portaveu de la CUP, ha acusat al PP d’ensenyar “a la matèixa màfia”. Creu Gabriel que “el ministre de l’Interior és claveguera pura” i ha acusat a De Alfonso de no signar el contracte de confidencialitat que els altres membres de la OAC sí que han signat”. Malgrat tot, Gabriel deixa clar que per al seu grup és important “seguir tenint una OAC eficient” i, per aquest motiu, “cal que vosté sigui destituit” li ha comentat a De Alfonso.

De Alfonso també ha denunciat que en dues setmanes han entrat dos cops a casa seva i les repetides ocasions que ha hagut de canviar el telèfon i el mòdem. En aquest sentit, De Alfonso ha defensat la seva feina i imparcialitat i es veu capacitat per seguir al capdavant de la OAC.

 

Compartir
Article anteriorCarme Forcadell i la seva família van ser investigats per l’Estat
Article següentDe Alfonso va proposar a Fernández Díaz un pla per fer fora Mas de CDC
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]