Algunes línies de Rodalies funcionaran al 50% aquest dimecres

0
retrasos Rodalies
L'estació de Sants | Foto: Wikimedia

El robatori de 360 metres de cable provoca que les línies R2 Nord, R8 i R11 funcionin al 50% aquest dimecres

 

EP / Les línies R2 nord, R8 i R11 de Rodalies funcionaran aquest dimecres al 50% i tindran autobusos alternatius després del robatori de fins a 360 metres de cable la matinada d’aquest dimarts en la bifurcació de Mollet del Vallès (Barcelona), ha anunciat el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transports i Habitatge, Julio Gómez-Pomar.

En declaracions a la premsa després de reunir-se a Barcelona amb el director de Rodalies de Catalunya, Félix Martín i representants d’Adif, ha qualificat el robatori de “fets molt greus”, amb danys molt importants en els sistemes electrònics de comunicacions, senyalització i seguretat.

Ha constatat que reparar tot això costarà dies, i mentrestant s’ha de reduir la circulació de trens per la impossibilitat d’utilitzar el sistema de regulació automàtic: “No podem comprometre un termini perquè valorem les afeccions, però hi posem tots els recursos, es declararan obres d’emergència immediatament i en el termini més breu possible intentarem recuperar la totalitat del servei”.

15% de Rodalies

Gómez-Pomar ha explicat que per les línies afectades es mouen diàriament unes 60.000 persones i 200 trens -afectats aquest dimarts per retards de 30 minuts de mitjana-, el 15% del moviment total diari a Rodalies (400.000 persones i més de 1.000 trens), però això “no treu la importància de l’afecció”, i ha demanat disculpes als ciutadans afectats, i alhora ha fet una crida a la tranquil·litat.

Ha recalcat que, des d’un primer moment, Foment ha estat en contacte amb Renfe, Adif i la Generalitat actuant de manera coordinada, i que Renfe i Adif estan posant “tots els mitjans personals per donar informació en totes les estacions, intentar reparar com més aviat millor l’afecció i s’estan ja construint tots els serveis alternatius, que s’anunciaran per tots els mitjans possibles”, essencialment la pàgina web per a les informacions més actualitzades.

El reforç amb autobusos pretén assegurar la comunicació a l’entorn de Barcelona i amb l’aeroport del Prat, ha assenyalat, i respecte a quan tornarà la normalitat del servei, ha asseverat: “És qüestió de dies que ho puguem anar recuperant de mica en mica”.

Quan Adif acabi de valorar els danys, presentarà denuncia, que se sumarà a les 390 presentades per l’ens a Catalunya de gener a octubre per robatoris de cable, ha repassat el secretari d’Estat, que ha recordat que en anteriors ocasions ja ha mostrat la necessitat que hi hagi “una especial atenció a les instal·lacions per part de tots”.

“Adif té 1.200 persones dedicades a seguretat i més de 8.000 càmares, però també cal actuar i perseguir a les persones que puguin estar cometent aquests delictes”, ha afirmat, descartant entrar en polèmiques i explicant que estan actuant coordinadament amb la Generalitat.

Amb quina freqüència?

En la R2 Nord, hi haurà dos trens per hora i sentit en els trams Sant Celoni-Granollers-Gavà i Aeroport-Sant Andreu Comtal, amb servei complementari d’autobusos directes a Barcelona Sant Andreu Arenal des de Granollers Centre, Mollet Sant Fost, Montmeló i La Llagosta.

La R8 disposarà de servei habitual en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat, mentre que entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre hi haurà servei alternatiu per carretera.

En la R11, que connecta Portbou i Barcelona per Girona, circularan dos trens per hora i sentit, i els veïns de Montcada podran utilitzar les línies R3 i R4 per arribar a Barcelona.