Allau de crítiques a Peña Nieto per la seva reunió amb Donald Trump

0

Multitudinàries crítiques a les xarxes socials i als carrers de Mèxic protestant per la reunió que han mantingut el president mexicà i el candidat republicà 

El president mexicà, Enrique Peña Nieto, ha rebut nombroses crítiques per la reunió que va tenir lloc aquest dimecres amb el candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, malgrat els comentaris racistes del magnat estatunidenc sobre els immigrants mexicans. “Crec en el diàleg per promoure els interessos de Mèxic en el món i, sobretot, per protegir els mexicans on vulgui que estiguin”, ha esgrimit Peña Nieto en el seu compte oficial de Twitter, i ha avançat que també s’entrevistarà amb l’aspirant demòcrata, Hillary Clinton.

Però aquestes explicacions han estat insuficients. Polítics de l’oposició, intel·lectuals i mitjans de comunicació han carregat contra Peña Nieto per convidar a Mèxic algú que ha anomenat “criminals” i “delinqüents” els immigrants mexicans als Estats Units. “En quin cap cap convidar Donald Trump? Els mexicans tenim memòria i dignitat. Trump no és benvingut a Mèxic”, ha dit, a través de la mateixa xarxa social, el president del Partit Acció Nacional (PA), Ricardo Anaya.

L’expresident mexicà Vicente Fox ha acusat Peña Nieto de caure en la “trampa” de Trump. “Ens està ‘chamaqueando’. Ho està usant per als seus vils propòsits de recuperar vots perduts”, ha advertit, i ha indicat que “l’única manera de salvar la cara” és que el líder republicà “demani perdó de genolls”.

En la mateixa línia s’ha expressat el també opositor Partit de la Revolució Democràtica (PRD) en un comunicat. “L’entrevista privada que tindrà amb Donald Trump no té cap benefici per al nostre país i només afavoreix les aspiracions polítiques d’aquest demagog i antimexicà”, ha lamentat. “Ja que s’ha convidat Trump a Mèxic, el mínim que es pot esperar és que ofereixi una disculpa pública pels insults que ha llançat en contra dels mexicans dient-nos ‘criminals'”, ha demanat, per la seva part, l’historiador mexicà Enrique Krauze.

Des dels Estats Units, la campanya demòcrata ha recopilat tots els comentaris ofensius que Trump ha dirigit als mexicans durant aquests mesos. “Mèxic no és el nostre amic. Ens estan matant a la frontera i estan matant les nostres tasques”, va dir, i va proposar construir “una gran muralla” que pagués el país iberoamericà. “Des dels primers dies de la campanya, Trump ha qualificat els mexicans de ‘violadors’ i ‘criminals’ i ha promès deportar 16 milions de persones, incloent nens i ciutadans nord-americans”, ha recordat l’equip de Clinton.

Després d’entrevistar-se amb Peña Nieto, el candidat republicà es traslladarà a Phoenix, Arizona, un estat fronterer amb Mèxic, per defensar la seva política migratòria. “L’important és el que digui als votants a Arizona, no a Mèxic”, han subratllat els demòcrates.