Les víctimes de la xarxa procedien de Nigèria i eren introduïdes des de Ceuta sobretot amagades en taulers de control d’automòbils

La Policia Nacional ha alliberat tres dones, una d’elles a Barcelona, que eren explotades sexualment per una xarxa dedicada al tràfic d’humans i ha detingut quatre membres d’aquesta organització criminal assentada al País Basc i a Madrid.

La investigació va començar després de la declaració d’una de les víctimes, que va servir com a base per a la investigació posterior dels agents que, d’aquesta manera, van poder descobrir com operava el grup criminal.

L’organització utilitzava persones de confiança com a captadors, que s’encarregaven de seleccionar les víctimes a Nigèria, aprofitant-se de la seva situació d’extrema pobresa i necessitat.

Una vegada captades, les dones eren traslladades per altres membres de l’organització fins a les proximitats de la Ciutat Autònoma de Ceuta, on es quedaven fins que trobaven transport per entrar clandestinament a Espanya, sobretot automòbils a les quals ocultaven les dones en taulers de control, cosa que sovint els ocasionava greus cremades.

Les indagacions van portar els investigadors fins a una organització assentada al País Basc i a Madrid, on disposaven de tota la infraestructura necessària i membres responsables de diferents funcions.

Així, els agents van localitzar dues dones que exercien de ‘mamis’, una a Vitòria i una altra a Madrid, encarregades de controlar les víctimes perquè no fugissin i de recaptar els diners que obtenien pels seus serveis.

Altres dones actuaven com a controladores als llocs on les víctimes exercien la prostitució i un home exercia de transportista, amb la tasca de traslladar les víctimes als llocs esmentats, que es canviaven amb freqüència.

Les detencions s’han produït a Vitòria, Madrid i Parla (Madrid) i l’alliberament de tres de les seves víctimes, una d’elles menor d’edat, a Vitòria, Madrid i Barcelona.

A part dels arrestos es van realitzar dos escorcolls als domicilis dels detinguts, en els quals s’han intervingut diversos suports informàtics i terminals telefònics que estan sent analitzats per experts policials, així com múltiples resguards bancaris d’ingressos que efectuaven les víctimes en comptes de diferents membres de l’organització.

L’operatiu emmarcat al Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d’Éssers Humans amb Fins d’Explotació Sexual ha estat dut a terme per la Brigada Central contra el Tràfic d’Éssers Humans, la Unitat Contra Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals de Madrid i el Grup Operatiu d’Estrangers de Vitòria.