Segons denuncia l’EUROPOL, bona part d’aquests menors hauria acabat en una xarxa de tràfic de persones

 

Arribar a Europa és tota una odissea per als refugiats que tracten de fugir dels seus països, especialment de la guerra a Síria. Però el malson no acaba al trepitjar Europa. A les lleis contràries a l’entrada d’aquests refugiats que estan aprovant parlaments de països tant democràtics com Dinamarca o Suècia, s’ha d’afegir un altre perill. Segons l’Oficina Europea de Policia (EUROPOL), almenys 10.000 nens refugiats haurien desaparegut poc després d’haver arribat a Europa.

Segons la Policia, alguns d’aquests nens han acabat en mans dels seus familiars però molts altres es troben atrapats en una xarxa de tràfic de persones. Segons expliquen des de l’EUROPOL, existeix una “nova organització criminal de tràfic de persones”, molt sofisticada, apareguda des de la darrera crisi migratòria, encetada el passat estiu.

L’ONG Save the Children xifra en 26.000 els menors sense acompanyament que van arribar durant el 2015 a Europa. En total, un 27% del milió de refugiats arribats a Europa són menors. El descontrol d’aquest fluxe migratori impedeix a l’EUROPOL vigilar de forma més estricte el que està passant a les fronteres i de l’acció d’aquesta nova organització criminal.

Diferents diaris britànics han publicat informacions de l’EUROPOL que parlen d’Itàlia com el país on s’ha perdut la pista d’almenys 5.000 d’aquests menors sense acompanyament desapareguts. Segons citen, els nens queden en mans d’aquesta “organització criminal paneuropea”, de la que destaquen és relativament nova però molt sofisticada i que ha posat el seu ull en els refugiats.

Aquesta nova màfia de tràfic de persones hauria nascut ara fa uns 18 mesos a Alemanya i Hongria, aquest darrer país centre de totes les rutes migratòries. Des d’aquí es reben els menors provinents d’Itàlia i Suècia –el país nòrdic ha denunciat la desaparició d’un miler més- i els distribueix per tota Europa, segons el cap de Personal de l’EUROPOL, Brian Donald. “Hi ha presons a Alemanya i Hongria ocupades pràcticament en la seva totalitat per persones relacionades amb tràfic de persones durant la darrera crisi migratòria”, confirma Donald.

Des de l’EUROPOL, adverteixen que la situació es pot agreujar si els governs europeus “es deixen portar pel pànic” i endureixen les seves mesures per als refugiats. Segons la pròpia Nacions Unides, si, tal com es rumoreja, Grècia fos expulsada de l’espai Schengen, “les conseqüències serien catastròfiques”. Els primers damnificats serien els propis refugiats i, com demostren les darreres dades, especialment els menors que abandonen fins i tot la seva família en busca de la supervivència a Europa.

Compartir
Article anteriorFinalitza la producció del Land Rover Defender
Article següentHi haurà un Catalunya en Comú?
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]