Els fets han passat a un centre per a discapacitats de Califòrnia

La Policia ha confirmat la mort a un tiroteig de dos sospitosos de l’atac registrat hores abans a un centre d’atenció a discapacitats de la localitat de Sant Bernardino, a Califòrnia, que es va saldar amb 14 persones mortes i 17 ferides. Una tercera persona ha estat detinguda, però la Policia no pot confirmar la seva relació amb aquests fets.

El cap de la Policia local, Jarrod Burguan, ha informat aquest dimecres que dos sospitosos –un home i una dona– han estat tirotejats en un enfrontament amb la Policia, a la qual un agent ha resultat ferit. Un altre individu que estava fugint ha estat detingut i es troba sota custòdia policial.

Burguan ha explicat en una roda de premsa que un agent de la Policia va identificar la camioneta de color fosc que havia estat registrada com a sospitosa amb diverses persones a l’interior. L’oficial va seguir al vehicle i va començar a rebre trets des de les finestretes posteriors del mateix, resultant ferit, encara que la seva vida no corre perill.

L’avís de la persecució va fer que acudissin al lloc del tiroteig –un barri proper al centre d’atenció a discapacitats– desenes de policies fortament armats, que van aconseguir abatre a dos dels ocupants. Els sospitosos morts “portaven diverses armes, incloent-hi rifles i pistoles a l’estil d’assalt”.

tiroteig a california - diari Català
MARIO ANZUONI / REUTERS

Com va ser?

Al voltant de les 11.00 (hora local) diverses persones –entre una i tres, segons la Policia– han irromput en el Inland Regional Center, assistia unes 31.000 persones, just quan s’estava celebrant una reunió de caràcter festiu. “Van entrar a l’edifici i van obrir foc contra els qui estaven allí”, ha assenyalat Burguan.

“Aquesta gent va venir preparada. Tenien armes llargues, no pistoles”, ha postil·lat el cap policial. D’acord amb alguns testimonis, les armes que portaven podrien tractar-se de fusells d’assalt AK-47 i, a més, anaven equipats a l’estil militar, amb màscares i armilles.

Els investigadors creuen que un dels homes armats havia treballat a la instal·lació i que recentment va tenir una disputa amb els seus companys de treball. Un testimoni va dir a la Policia que a pesar que els homes armats tenien els seus rostres coberts, un d’ells era “molt semblat” a un empleat que havia abandonat l’edifici al principi del dia, tal com informa el diari ‘The New York Times’.

Qui ha estat?

Un dels tres sospitosos del tiroteig ha estat identificat com Syed Farook, segons ha informat la cadena CNN, un inspector del Departament de Salut del comtat. Per la seva banda, Farhan Khan, cunyat del sospitós, ha dit en una roda de premsa organitzada pel Consell de Relacions Nord-americana-Islàmiques (CAIR, per les seves sigles en anglès) que es troba “en xoc” i ha indicat que fa una setmana que no parla amb Farook. “No tinc idea de per què va fer alguna cosa així”, ha agregat. Farook seria una de les tres persones armades amb rifles semiautomàtics tipus AR-15 que han accedit a l’edifici, obrint foc contra els presents. Després de cometre la matança van fugir en un vehicle de color fosc que va ser interceptat per la Policia, provocant una persecució i un posterior encreuament de trets en el qual van morir dos sospitosos –un home i una dona–. En aquest últim tiroteig també va resultar ferit un agent de policia, la vida del qual no corre perill. Un tercer sospitós –que viatjava en el vehicle– ha estat detingut per les forces de l’ordre.