Almenys 35.000 refugiats esperen a la frontera turca

0
Refugiats Turquia frontera
Una família espera per ser atesa. Foto: Europa Press.

El govern de Turquia té a almenys 35.000 persones refugiades esperant darrere la frontera del país des de fa cinc dies

El govern turc ha pres la decisió de no deixar passar a més de 35.000 sirians i siranes en condició de refugiats que porten cinc dies esperant a la frontera, després que l’exèrcit del govern sirià hagi avançat als territoris del nord de la ciutat d’Alep amb l’objectiu d’arribar fins a la frontera turca.

Per contrarestar, el govern turc ha disposat campaments amb mantes i aliments a l’altre costat de la frontera, que porta tancada des de fa dies. Però no és suficient, ja que en cada tenda de campanya hi viuen una mitjana de 8 famílies, a més de començar a escassejar aliments. Metges Sense Fronteres també ha distribuït tendes, però alerten de la falta d’aliments i d’unes condicions sanitàries precàries.

La cancellera Angela Merkel ha viatjat avui a Turquia per parlar amb el president Erdogan sobre la crisi humanitària que pateixen les persones refugiades. La Unió Europea, després de la Conferència de Londres, va prometre 3.000 milions al país per poder atendre a tots els refugiats i refugiades que arribaven, tot i que una condició necessària era que Turquia n’acollís més.

De moment, només aquelles persones que requereixin una atenció mèdica urgent poden passar la frontera per ser ateses a Turquia. Els darrers bombardejos a Alep han provocat que aquest cap de setmana hagin passat, segons xifres oficials, més de 15 ferits per ser ingressats.

El viceprimer ministre turc, Numan Kurtulmus, va afirmar a una entrevista a la CNN Türk que “Turquia ha arribat al límit de la seva capacitat d’absorbir refugiats”, tot i que ja va avisa que si la situació empitjora més obriran les fronteres i els acceptaran. “O moren sota les bombres… o els hi obrim la porta”.

Fins al moment, Turquia està acollint més de 2,7 milions de sirians i sirianes, dels quals 230.000 estan vivint en campaments. Les autoritats turques preveuen que, amb l’avançament de l’exèrcit sirià a Alep, la xifra de persones desplaçades creixi fins a les 70.000.

Des de la Unió Europea només es va avisar de la partida econòmica destinada a Turquia i a altres països com Líban, que acullen la major part de persones refugiades, però no han establert cap pla d’actuació immediat per acollir als desplaçats.

Per tenir un exemple de la situació que s’està vivint a Turquia, el diputat Ayhan Sefer Üstün ha presentat el cas de la ciutat de Kilis. Aquesta localitat, inicialment habitada per 129.000 persones, acull ja a 120.000 refugiats i refugiades sirianes. És per això que el representant polític l’ha proposada pel premi Nobel de la pau.