Alta participació en les eleccions a l’Iran

0
Eleccions Iran
La participació a les eleccions iranianes ha estat molt alta, però de moment no hi ha cap dada oficial que ho ratifiqui. Foto: Reuters.

L’Iran tanca la jornada electoral amb una alta participació i a l’espera dels resultats oficials, que diran si guanyen els conservadors o els reformistes

La jornada electoral d’ahir a l’Iran va durar setze hores. Els col·legis electorals van haver de prorrograr fins a cinc vegades el tancament de les urnes a causa de la gran afluència de gent que anava a votar. Uns 55 milions de persones estaven cridats a les urnes per escollir les seves candidatures tant al Parlament com a l’Assemblea d’Experts.

De moment, no hi ha cap dada oficial sobre participació i no se sap quan sortiran, però periodistes i analistes que van seguir la jornada a la capital afirmaven que la participació havia estat igual o superior a la de les eleccions presidencials de l’any 2013. El Ministre de l’Interior va comunicar que els resultats electorals seran publicats a finals de dissabte o diumenge, ja que l’escrutini ha començat quan havia votat tothom.

Aquestes eleccions legislatives són les primeres que se celebren després que l’Iran signés amb algunes de les potències occidentals l’acord nuclear que li aixecava les sancions. A més, serviran per determinar si hi haurà un cert canvi al Parlament, ja que s’espera que l’alta participació faci que els moderats guanyin representació dins la cambra.

Els conservadors van fer campanya dient que els moderats, dels quals el seu representant és el president de l’Iran, Hassan Rouhani, s’identificaven amb els Estats Units i Occident en general. El líder conservador Lotfol·là Furuzandeh afirmava que són aquells que “van convertir diferències de caire domèstic en una gran crisi”.

Una alta participació, segons els analistes, significa que els moderats tenen moltes possibilitats de guanyar. Ara bé, després d’aquesta jornada electoral només entraran al Parlament aquelles persones que tinguin menys d’un 25% dels vots. No serà fins a la segona volta de les eleccions que es podran confirmar els noms que ompliran les 290 cadires de la cambra legislativa iraniana.