Amazon paga impostos (per fi) a Espanya

0
Amazon paga impostos
Seu d'Amazon | Foto: Europa Press

Pressions de la UE fan canviar la tàctica fiscal d’Amazon

El colós del comerç electrònic Amazon paga des de l’1 de maig l’impost de societats a Espanya per les seves vendes realitzades a la seva pàgina web espanyola. Fins aquest moment l’empresa facturava aquestes compres a Luxemburg. Gràcies a pressions provinents de la Comissió Europea ha abandonat aquesta pràctica titllada de fiscalitat deslleial.

A través de Luxemburg, Amazon feia anys que estava reduint considerablement la seva factura fiscal a Europa. Fins al canvi de l’1 de maig, a cada país on tenia activitat amb la seva web pròpia Amazon operava amb filials de serveis, encarregades per exemple de la logística i el marketing. Aquestes societats, diminutes en comparació amb la mida de la companyia, l’any 2014 Amazon va registrar vendes mundials per valor de prop de 70.000 milions d’euros, pagaven impostos als països on treballaven. No obstant això, la factura era excessivament baixa, ja que la seva xifra de negoci es veia reduïda als serveis facturats per la matriu a Luxemburg. Dels milions de productes comercialitzats, només abonaven l’IVA.

L’enginyeria a l’estat espanyol

A Espanya, per exemple, la companyia fins ara centrava el seu negoci oficial, que està dirigit per François Nuyts, en dues àrees. Una dedicada a serveis corporatius, coneguda com a Amazon Spain Services i amb una facturació de 23,4 milions d’euros el 2014. Tot va ser apuntat comptablement com a concepte de “serveis”, i res en l’apartat de “vendes”, segons consta en els comptes dipositats al Registre Mercantil. El subcompte de resultats d’aquesta filial mostrava unes pèrdues de dos milions d’euros.

La segona filial espanyola, Amazon Spain Fullfillment, on s’aglutina la seva activitat logística, va facturar 22,9 milions. Els seus beneficis declarats van ser de 204.848 euros. La filial inclou el centre logístic situat a San Fernando de Henares (Madrid) on la seva plantilla varia en funció d’augments de demanda, un clar exemple el veiem en els 800 treballadors que disposava durant l’època de Nadal en contraposició dels 450 empleats que té aquest mes. Entre les dues filials, Amazon va pagar a Espanya 212.472 euros en impostos, segons els seus comptes.

El volum principal del negoci, el comercial, Amazon el tenia amagat a Luxemburg, això fa impossible saber en quant pugen les seves vendes a Espanya. A partir d’ara, l’Agència Tributària rebrà també la part que li correspon pels productes comercialitzats, sempre que es venguin des de la web espanyola. És a dir, que, a més de les adquisicions de clients espanyols, si un comprador estranger adquireix un producte mitjançant la tenda online espanyola, serà a Espanya on es computarà la venda.

Dels cinc països on opera a Europa, només a França seguirà, de moment, facturant a través de Luxemburg, tot i que la intenció d’Amazon és traslladar també la fiscalitat. “Estem treballant en l’apertura d’una nova sucursal a territori francès”, ha avançat la companyia. També va insistir en el fet que el canvi de sistema no és una estratègia d’última hora destinada a evitar multes per part de Brusel·les.

“Regularment revisem la nostra estructura de negoci per assegurar-nos de què som capaços de servir millor als nostres clients i oferir-los productes i serveis addicionals. Fa més de dos anys que vam començar el procés d’establir sucursals locals d’Amazon EU (la filial de Luxemburg) arreu d’Europa”.

L’empresa que Amazon té a Luxemburg, tot i el canvi de fiscalitat, no es tancarà. Des d’allà el gegant americà pren les decisions estratègiques per a tot el continent. La companyia sempre ha indicat que la seva matriu en aquell país, on gaudeix d’una fiscalitat molt reduïda en comparació amb altres nacions com Espanya, no es tracta d’un esquelet buit, sinó que disposa d’oficines i té centenars de treballadors.