Amnistia Internacional alerta que Turquia no és un ‘país segur’

0

L’organització internacional de Drets Humans denuncia la deportació de 30 afganesos des de Turquia, tot i l’amenaça del règim talibà

“Encara no s’havia assecat la tinta de l’acord UE – Turquia quan vàries desenes de persones afganeses van ser retornades al seu país, malgrat que la seva vida pugui córrer perill“, diu John Dalhuisen, director per Europa i Àsia Central d’Amnistia Internacional.

L’organització pels Drets Humans denunciava ahir amb aquest casel risc de retornar sol·licitants d’asil a Turquia: és com veure descarrilar un tren a càmera lenta”.

Amnistia Internacional relata que el passat divendres es va posar amb contacte un sol·licitant d’asil afganès quan estava sent deportat des d’Istambul a Kabul: la policia turca l’havia interceptat a les costes gregues amb un grup de refugiats i els van transportar i detenir a Esmirna (Turquia).

Després de cinc dies de reclusió, la policia turca l’hauria obligat físicament a posar la seva empremta dactilar en un document en el que “accedia” a tornar voluntàriament a Afganistan, segons Amnistia Internacional.

L’organització es va posar en contacte amb la Direcció General de Gestió de la Migració turca, la qual va reconèixer el retorn de 27 afganesos i que “tots havien tornat voluntàriament i cap havia demanat asil”.

AI denuncia abusos de Turquia  cap a persones sol·licitants d’asil

“Les devolucions a Turquia no es poden fer partint de la base de que no és un país segur per a les persones refugiades. La UE ha d’adoptar un pla de reassentament independent i treballar amb el soci turc per posar fi als abusos contra els drets dels refugiats“, conclou John Dalhuisen.

Amnistia Internacional ja va denunciar el desembre passat, en aquest informe, que Turquia estava retornant refugiats als seus països d’origen sense accés a advocats ni als procediments d’asil, malgrat que la legislació estatal reconegui el dret d’asil.

“Sense punts de referència en matèria de drets humans ni una supervisió independent de l’aplicació de l’acord UE – Turquia, no hi ha garantia de que aquests abusos no es repeteixin“, avisa l’organització.