Julio Anguita vol una plataforma on es trobin moviments socials i partits

0
Julio Anguita IU
L'exdirigent d'Izquierda unida, Julio Anguita, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press.

L’històric dirigent d’Izquierda Unida demana una plataforma permanent en què moviments socials i partits puguin debatre i trobar punts en comú

Durant un acte celebrat a Còrdova, l’històric dirigent del PCE i d’Izquierda Unida, Julio Anguita, ha demanat la creació d’una plataforma que integri els moviments socials nascuts arrel de les mobilitzacions del 15M a la qual s’hi puguin adherir aquelles formacions polítiques afins.

Anguita va compartir la conferència “Construint el contrapoder” amb el diputat d’Izquierda Unida-Unidad Popular, Alberto Garzón, i el de Podemos, Rafael Mayoral. Tots dos van valorar la proposta de manera positiva, tot i que amb matissos. Mentre que Garzón deia que tenia “ingredients suculents” que podien portar a un debat molt interessant, Mayoral feia al·lusió a un govern “de majoria social”.

La proposta de l’històric d’IU anava dirigida fonamentalment a aquestes dues formacions, que han estat les úniques amb representació al Congrés que han mostrat un suport explícit a les “marees” sorgides del moviment dels Indignats. A més, Anguita sempre s’ha mostrat favorable a una confluència d’IU i Podemos, que s’havia proposat abans de les generals de desembre i de la qual se’n torna a parlar ara de cara a la possible repetició d’eleccions.

Aquesta plataforma que demana Julio Anguita, seria permanent i no estaria “ni per sobre ni per sota de cap força política”. També explicava que la manera que tindria de relacionar-se amb els partits simpatitzants amb aquesta força política i social seria a través d’una comissió d’enllaç, que serviria per transmetre les demandes dels moviments i proposar entre totes les forces alternatives, línies de treball, a més de “visualitzar que és possible entendre’s”.

Julio Anguita ha demanat també als “compatriotes” que tornin al carrer per lluitar per la dignitat i contra la corrupció, seguint l’exemple de la població islandesa, que va aconseguir la dimissió del seu primer ministre després que es veiés que el seu nom estava als Papers de Panamà.

L’exdiputat creu necessari recuperar l’esperit i la força social del moviment 15M que, diu, va decaure quan l’agenda informativa va posar el focus en la línia política. El que cal, segons Anguita, es trencar l’hegemonia bipartidista de l’Estat espanyol de cara a unes noves eleccions generals, que creu que hi tornarà a haver en menys de quatre anys.