Apurant les opcions per anar a l’Eurocopa

0
El jugador del Reial Madrid és un icone a Portugal
El capità portuguès vol estar a l'Eurocopa. REUTERS
El jugador del Reial Madrid és un icone a Portugal
El capità portuguès vol estar a l’Eurocopa. REUTERS

Avui a la tarda comença la penúltima jornada de classificació per l’Eurocopa de França. Això és el que necessiten les diverses seleccions per obtenir el bitllet

Àustria, França, Anglaterra, Islàndia i la República Txeca busquen acompanyants  per la fase final de l’Eurocopa. Aquesta tarda comença la penúltima jornada de classificació, la qual s’allargarà fins dissabte. De diumenge a dimarts es jugarà l’última, en uns dies crucials per a molts països.

Avui es juguen partits del grup D, el F i el I. Al primer, Alemanya viatja a Irlanda en un partit en què amb un empat li val. Si no l’aconsegueix, dilluns tindrà un altra oportunitat a casa contra Geòrgia. Per la seva part, el seu rival d’aquesta necessita guanyar per superar a Polònia i situar-se com a segona de grup, sempre que aquesta caigui a Escòcia, quatre punts per sota d’Irlanda.

Pel que respecte al grup F, Irlanda del Nord es pot assegurar el bitllet si guanya a una Grècia que no es juga res. En segona plaça trobem a Romania, que també estarà a la fase final si supera una Finlàndia que ha de guanyar si no vol quedar-se sense opcions. Hongria, tercera, ha de guanyar les Illes Feroe i esperar que Romania no guanyi per jugar-se-la a l’última jornada a Grècia.

La ració de futbol internacional d’avui finalitza amb el grup I, el de Portugal. Una victòria de la selecció liderada per Cristiano Ronaldo davant Dinamarca serà suficient per classificar-se, mentre que en l’altre partit del grup (és l’únic que té una selecció menys), la tercera classificada Albània juga un partit calent contra Sèrbia després dels incidents del partit d’anada. Ahir ja va haver-hi els primers xocs entre afeccionats dels dos països.

Cap de setmana intens

El veterà porter de la Juve, una asegurança sota pals
Buffon pot viure la seva última gran competició.

Demà és torn pels grups C, E i G. Al C, Espanya estarà a França amb un punt, el qual pot aconseguir contra Luxemburg; no seria gaire adient haver d’esperar a l’última jornada a Ucraïna, davant una selecció que es podria estar jugant la segona plaça o, en el pitjor dels casos, ser la millor tercera. Sembla que l’última opció serà la que li toqui, ja que la segona classificada, Eslovàquia, té còmodes partits davant Bielorrúsia i a Luxemburg.

Amb Anglaterra classificada, al grup E totes les mirades estan  sobre de Suïssa, Eslovènia i Estònia. Les dues primeres tenen partits fàcils davant les dèbils Lituània i San Marino; si guanyen i Estònia no dóna la sorpresa a Anglaterra, la segona plaça es decidirà a l’última jornada. El país neutral té tres punts més que el bàltic.

Al grup G, Rússia, Suècia i Montenegro, per aquest ordre, es juguen la segona plaça. Els primers són els que millor ho tenen, ja que s’enfronten a Moldàvia i en l’última jornada reben a una Montenegro que pot haver quedat fora de la lluita: demà rep a la ja classificada Àustria.

Per últim, diumenge i dimarts és el torn dels grups que queden, el A, el B i l’H. El primer pot deixar la gran sorpresa de la fase de classificació, doncs Holanda és quarta i ha de guanyar els dos partits que queden -a Kazakhstan i contra la República Txeca- i espera que Turquia, dos punts per sobre, falli. Els de Blind s’agafen a què el seu rival més immediat s’enfronta als dos primers classificats i no ho tindrà gens fàcil.

Al B fins a cinc de les sis seleccions del grup tenen possibilitats: Gal·les, Bèlgica, Israel, Bòsnia i Xipre. La selecció de Gareth Bale és la que millor ho té, doncs amb un punt a la seva visita a Bòsnia o a casa contra Xipre en tindrà suficient. Bèlgica serà, possiblement, la que l’acompanyi: supera en quatre punts a Israel i s’enfronta davant aquesta selecció a l’última jornada. Bòsnia i Xipre, que s’enfronten dimarts, o tenen molt més complicat, però segueixen somiant.

Finalment, el grup H. A Itàlia li val un empat a Azerbayàn, mentre que Noruega i Croàcia lluiten per la segona plaça, amb avantatja de dos punts pels nòrdics, que a més a més reben a Malta i visitaran a una Itàlia que en teoria ja estarà classificada. Bulgària també té opcions, però ho té més complicat, doncs visita Croàcia.

Els dos primers de cada grup accedeixen de manera directa a la fase final i el millor tercer els acompanya. La resta de tercers aniran a un sorteig on es determinaran els partits de la repesca. Aquesta serà la primera Eurocopa de la història amb 24 seleccions, fent un pas endavant respecte a anteriors edicions, on participaven 16 equips.