Aràbia Saudita anuncia una “coalició militar antiterrorista”

0
Exèrcit Aràbia Saudita
Exèrcit Aràbia Saudita

El príncep i ministre de Defensa saudita Mohamed Bin Salman ha informat que aquesta coalició estarà formada per 34 països

Aràbia Saudita ha estat la impulsora d’una aliança militar que tindrà com a base la capital del país, Riad, i que estarà integrada per 34 països que volen “fer front al terrorisme”. Aquestes declaracions s’han pres com una al·lusió indirecta a la lluita contra Daesh, però Bin Salman ha aclarit que la coalició vol lluitar contra qualsevol tipus de terrorisme que pugui amenaçar als estats membres.

El príncep i ministre de Defensa saudita ha fet una breu compareixença davant la premsa on ha explicat que la coalició es coordinarà amb les organitzacions i aliances internacionals a Iraq, Síria, Líbia, Egipte i Afganistan. Els darrers detalls d’aquest pacte, tal i com anunciava l’agència de notícies oficial SPA, portaven quasi tres dies ultimant-se.

Tots els països que formen l’aliança són de majoria sunnita, igual que la monarquia absolutista d’Aràbia Saudita. Segons les declaracions, l’objectiu d’aquesta coalició “respon a les exigències de l’Alcorà i de la llei islàmica, que neguen el terrorisme en totes les seves formes i manifestacions, ja que es tracta d’un crim atroç”.

A més, es recolzen en les disposicions de la Carta de les Nacions Unides, entre d’altres, enfocades a l’erradicació del terrorisme. Tot i això, no s’ha donat cap detall referent a com s’emmarcarà això des de l’àmbit polític o com es definirà la força sorgida i les seves actuacions.

Segons ha publicat el canal de televisió Al Arabiya, la llista d’aquests països cooperants inclouria Qatar, Turquia, Txad, Emirats Àrabs Units, Bangladesh, Tunis, Palestina o Kuwait, entre d’altres. A més, una desena de països, entre els quals destaca Indonèsia, ja han anunciat que donaran suport a les accions de la nova coalició.

Segons ha dit @Mujtahidd -amb identitat anònima, ja que es dedica a destacar casos de corrupció de la monarquia- al diari El País, aquesta aliança “no té cap valor pràctic”, ja que només és una eina de Mohamed Bin Salman “per a complaure als nord-americans”. Bàsicament, es veu com una lluita de poder entre el successor i el rei actual.

Cal recordar que alguns dels països que integren aquesta “coalició contra el terrorsime” i que han decidit participar així en la lluita contra l’Estat Islàmic, han finançat o han permès el finançament dels terroristes de l’organització. Turquia, per exemple, ha permès el pas dels jihadistes per les seves fronteres, igual que el de camions carregats de petroli procedents de Síria.

Aràbia Saudita, tot i ser la impulsora d’aquesta aliança, també és un dels estats que ha participat, ja fos de manera directa o indirecta, en el finançament del Daesh. Algunes de les grans fortunes del país han fet donacions a l’organització terrorista i han actuat com a grup de pressió per aconseguir altres fonts de finançament sense que el govern saudita hi fes res per aturar-ho.

S’ha de tenir en compte també que un dels països que no participa en la coalició, Iran, és un dels principals rivals d’alguns dels signants. Tant Iran com Iraq, de majoria xiïta i un dels principals punts d’actuació del Daesh, han estat sempre enemics comuns d’aquests estats, però també han estat els principals blancs d’actuació de l’Estat Islàmic, per la qual cosa es fa difícil creure que aquesta lluita en forma de coalició sigui efectiva.