L’Aràbia Saudita executa un dels líders de la Primavera Àrab

1
Nimr al Nimr Diari Catala
Nimr Al-Nimr, executat per l'Aràbia Saudita | Foto: FreeNimr

Nimr Al-Nimr, un dels líders de les revoltes de 2011, serà executat pel regne àrab com a “terrorista” junt amb altres 46 persones més

 

Durant els primers mesos de 2011 diverses revoltes ciutadanes, iniciades a Tunisia i conegudes com a Primavera Àrab, van posar en evidència els règims autoritaris que fins aleshores governaven amb la connivència d’Occident al Nord d’Àfrica i l’Orient Pròxim. Algunes d’aquestes revoltes, com a la pròpia Tunísia i a Egipte van traduir-se en l’inici d’un procés democratitzador. En d’altres, com a Síria i Líbia, les protestes ciutadanes van desembocar en una guerra civil, que en el cas sirià encara continua.

A l’Arabia Saudita les protestes ciutadanes de fa ara quasi cinc anys van tindre la resposta del govern en forma de violència. Malgrat les aigües es van calmar en pocs mesos –la repressió va fer que la Primavera Àrab no obtingués el canvi desitjat per la ciutadania-, el govern de l’Aràbia Saudita no oblida i busca venjança. Segons ha informat el Ministeri d’Interior del país aquest dissabte, 47 “terroristes” –aquesta és la paraula emprada oficialment- seran executats. A la llista d’aquests presumptes terroristes hi trobem el nom del clergue xiïta Nimr al-Nimr, considerat un dels líders de la Primavera Àrab al país.

Mentre que la major part de les 47 persones de la llista van ser condemnades per estar relacionades amb atacs d’Al-Qaeda entre el 2003 i 2006, Al-Nimr ha estat condemnat per “buscar la intervenció estrangera a l’Aràbia Saudita”, segons informa Europa Press. Aquesta “intervenció estrangera” fa referència a l’Iràn, que ja ha advertit en els darrers dies que el regne àrab “pagaria cara” l’execució de Al-Nimr.

L’Aràbia Saudita envia així un missatge d’autoritarisme i una resposta contundent a un dels darrers intents més sonats de posar en qüestió el règim, acusat per diferents persones i entitats de ser un dels Estats més repressius i amb menys llibertats civils del món.

Compartir
Article anteriorEl 061 del Govern registra 2.569 alertes
Article següentTroben un telefon mòbil de 800 anys d’antiguitat?
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]