Artistes que han ‘marxat’ al 2015

0
Amparo Baró | Diari Català
Foto: Europa Press

L’any que està a punt d’acabar s’ha emportat alguns grans noms d’artistes de la cultura contemporània que han mort durant aquest 2015

Una llarga llista d’asrtistes en la qual destaquen de manera especial noms internacionals com els de Wes Craven, Christopher Lee i B.B. King, i nacionals com Chirbes, Javier Krahe i Lina Morgan.

En l’àmbit del cinema, el llegendari actor britànic Christopher Lee, famós pels seus papers com a Comte Dràcula, Saruman en la saga d’‘El senyor dels anells’ i ‘El Hobbit’ i Comte Dooku en la saga ‘Star Wars’, va morir el mes de juny passat als 93 anys.

Un altre dels actors essencials per a la història del cinema que va morir aquest any és Omar Sharif, cèlebre pels seus papers en les pel·lícules ‘Lawrence d’Aràbia’ i ‘Doctor Zhivago’, qui va morir víctima d’un infart als 83 anys. Alhora, en el terreny interpretatiu van morir també Terrence Evans, actor de ‘Terminator 2’ i ‘Star Trek’, i l’actriu Maureen O’Hara, popular per títols com ‘Que verda era la meva vall’, ‘Simbad el marino’ i ‘El hombre tranquilo’.

Alhora, el director de cinema estatunidenc Wes Craven, conegut per pel·lícules com ‘Malson a Elm Street’ i ‘Scream’, va morir el mes d’agost passat als 76 anys, mentre que el portuguès Manoel de Oliveira, considerat el cineasta més prestigiós del seu país i un dels més longeus del món, va morir als 106 anys.

Vicente Aranda, Amparo Baró i Lina Morgan

A Espanya, el cineasta i director de cinema Vicente Aranda va morir el mes de maig passat als 88 anys, i va deixar en la memòria del país una trajectòria de prop de 25 pel·lícules, entre les quals destaquen ‘La pasión turca’ (1994), ‘Libertarias’ (1996), ‘Gelosia’ (1999) i ‘Carmen’ (2003).

En el camp de la interpretació a Espanya, l’any va començar amb la mort d’Amparo Baró, qui va morir als 77 anys. L’actriu va desenvolupar la seva carrera en teatre, cinema i televisió, on va interpretar el cèlebre personatge de ‘Sole’ en la sèrie ‘7 vidas’. En el cinema destaca el seu paper en la pel·lícula ‘Siete mesas de billar francés’ (2007), de Gracia Querejeta, per la qual ha rebut un premi Goya a millor actriu de repartiment.

Alhora, Espanya va plorar la mort de María de los Ángeles López, més coneguda com a ‘Lina Morgan’, morta als 78 anys, qui va recollir grans èxits al teatre (‘Vaya par de gemelas!’, ‘Sí al amor’, ‘El último tranvía’), en cinema (‘Los subdesarrollados’, ‘Soltera y madre en la vida’ i ‘La tonta del bote’) i a la televisió (‘Compuesta y sin novio), ‘Hostal Royal Manzanares’ i ‘Academia de baile Gloria’).

Ha mort també durant el 2015 José Luis Sazatornil, un dels actors secundaris més importants del país, que ha aparegut en algunes de les fites cinematogràfics del país, com ara ‘El verdugo’ (1963), ‘L’escopeta nacional’ (1978) i ‘Todos a la cárcel’ (1993), ‘Amanece que no es poco’ (1989) i ‘La colmena’ (1982).

Altres dels noms rellevants de la interpretació espanyola que han mort aquest any són l’actriu i guionista Ana Diosdado, l’intèrpret Carlos Álvarez-Nóvoa (Goya al millor actor revelació per ‘Solas’), l’actriu i cantant Marujita Díaz, l’actor Aitor Mazo, l’humorista Pedro Reyes i l’intèrpret Héctor Colomé.

Música

En l’àmbit musical, una de les grans pèrdues de l’any ha estat la de B.B. King, un dels artistes de blues més influents de la història, qui va deixar més de 50 discos a la seva esquena i èxits com ‘Three O’Clock Blues’, ‘The Thrill is Gone’ i el duet ‘When Love Menges to Town’.

Un altre de les morts que més commoció ha causat en la música popular ha estat la de Scott Weiland, exvocalista de Velvet Revolver i Stone Temple Pilots, qui va morir als 48 anys a causa d’una sobredosi de diverses drogues i alcohol.

A aquests noms se sumen els de Daniel Rabinovich, un dels membres dels Luthiers; el compositor de bandes sonores James Horner (guanyador de l’Oscar per la banda sonora de ‘Titanic’); el cantant grec Demis Roussos; i Edgar Froese, fundador de Tangerine Dream, banda pionera de la música electrònica.

A Espanya, va arribar per sorpresa el mes de juliol passat la notícia de la mort als 71 anys del cantautor Javier Krahe, famós especialment per l’ús de la ironia i la comèdia en les seves cançons. A aquesta mort se sumen també la de Sergio Blanco, de Mocedades i Sergio i Estíbaliz; o la del periodista i divulgador de jazz Juan Claudio Cifuentes ‘Cifu’.

Literatura

En el camp de la literatura, les pèrdues internacionals estan encapçalades per l’escriptor Günter Grass (Premi Nobel de Literatura); el neuròleg i escriptor Oliver Sacks; els autors James Salter i Jackie Collins, així com l’escriptora australiana Colleen McCullough, autora de la novel·la d’èxit ‘El pájaro espino’.

A Espanya, destaca la mort de Rafael Chirbes, autor d’obres com ‘Crematorio’, ‘La caída de Madrid’ i ‘Los viejos amigos’, que ha estat reconegut com un dels grans escriptors de la literatura espanyola contemporània. Entre altres guardons, va obtenir dues vegades el Premi de la Crítica de narrativa castellana.

Alhora, el 2015 han mort el poeta i acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) Carlos Bousoño, el membre de més edat (tenia 92 anys) de la RAE i que ocupava la lletra ‘M’; i l’agent literària Carmen Balcells, representant, entre d’altres, dels premis Nobel Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa.

En el camp de les belles arts, cal destacar les morts del pintor Luis Marsans i la d’Elena Asins, Premi Nacional d’Arts Plàstiques el 2011, així com la de l’artista japonès de manga Shigeru Mizuki.