Artur Mas ha avisat a la CUP

0
Mas al parlament - Diari Català
Mas al parlament

Veu “prepotència” de Rajoy amb Catalunya però veu marge per dialogar amb l’Estat central

El president de la Generalitat, Artur Mas ha avisat a la CUP que per culminar el procés sobiranista i fundar un Estat català no hi pot haver vetos: “Per aconseguir-ho fa falta tothom. No sobra ningú. Ho repeteixo: no sobra ningú”.

Ho ha dit al ple d’investidura en al·lusió dissimulada a la CUP, grup que no ha citat explícitament i que ha manifestat en reiterades ocasions que no pensa donar els seus vots perquè Mas sigui reelegit.

Mas ha dit que la nova legislatura ha de ser la de la transició de l’autonomia catalana a l’Estat català: “Hi ha una majoria al Parlament, no per gestionar una autonomia, sinó per construir un Estat”.

El principal escull per començar la legislatura és que la CUP no vol donar els seus vots perquè Mas sigui president; per això en el seu discurs ha fet aquesta apel·lació dissimulada als diputats d’aquest grup perquè retirin el seu veto.

El president català ha assegurat que les eleccions del 27S van suposar un punt d’inflexió en el procés sobiranista: “Les coses han canviat. A Catalunya ja ningú pot parar la voluntat majoritària d’un poble. Cap amenaça podrà frenar l’anhel de milers de persones”.

CRÍTIQUES A MARIANO RAJOY

Mas ha criticat que el Govern de Mariano Rajoy negui “per tots els mitjans l’expressió d’un poble altament mobilitzat, exemple de civisme, de compromís amb el país i d’anhel de llibertat”.

També ha lamentat que doni l’esquena a la negociació i ha considerat altament simptomàtic que, després de les eleccions catalanes, Rajoy s’hagi reunit amb tots els representants polítics menys amb els de les institucions catalanes, actitud que “voreja el ridícul i està lluny del ‘fair play’ institucional”.

A més, ha reptat Rajoy que l’única resposta al resultat d’una consulta en la qual van participar 2,3 milions de persones hagi estat una querella, l’última expressió de la prepotència, miopia política i orgull imperial ferit del Govern espanyol.

Ha constatat que, com a conseqüència d’aquestes querelles, estan imputats ell mateix, l’exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau: “Som els tres primers processats però em temo que no serem els únics si no canvia l’actitud del Govern espanyol”.

Per a ell, es tracta de “tics i reflexos predemocràtics de qui vol empresonar els que proposen votar”.