Artur Mas i Marta Pascal agafen les regnes del PDC

0
Marta Pascal PDeCAT
Imatge de Marta Pascal amb la seva Executiva | Diari Català (Foto: Europa Press)

L’expresident i la diputada de JxSí són oficialment els responsables del partit, el qual aspiren a convertir en un “referent polític”

L’expresident de la Generalitat Artur Mas i la diputada de JxSí al Parlament Marta Pascal han pres aquest dissabte les regnes del Partit Demòcrata Català (PDC), el partit en el qual s’ha refundat CDC, per convertir-lo en el “referent polític” d’un eventual Estat català.

Marta Pascal serà la primera coordinadora general de la història del PDC després d’haver vençut a les primàries amb el 87,76% dels vots la seva candidatura rival, la liderada pel president de Reagrupament, Ignasi Planas, que ha aconseguit el 12,27% dels sufragis.

Mas serà el president de la nova formació fent tàndem amb la portaveu del Govern Neus Munté, que serà la vicepresidenta, i en el seu cas no tenien candidatura rival en aquestes primàries, per la qual cosa s’han imposat amb un 95,07% dels vots.

Sobre les esquenes de Pascal i la seva executiva d’11 membres recaurà el pes executiu del partit, mentre que Mas tindrà una funció més representativa que ell mateix ha explicat: “No és una presidència decorativa ni executiva. Cal trobar un terme mitjà”.

Entre tots dos doncs, recaurà el pes de recuperar el terreny electoral perdut per CDC els últims anys, i també allunyar al màxim el PDC dels problemes amb la justícia que han afectat membres de Convergència i que, en molts casos, encara estan pendents de resoldre’s.
Pascal ha explicat la seva voluntat de recuperar el terreny perdut per CDC i tornar a ser el referent central de la política catalana: “Ens posem en marxa i ho fem en el carril central del país, picant l’ullet a l’esquerra i a la dreta que tingui ganes de fer la independència”.

A banda de Pascal, la nova executiva de CDC tindrà 11 membres més i un fort pes municipal; el número dos serà el diputat del Parlament David Bonvehí i hi haurà set alcaldes: Albert Batet (Valls), Lluís Guinó (Besalú), David Saldoni (Sallent), Xavier Fonollosa (Martorell), Marc Castells (Igualada), Lluís Soler (Deltebre) i Montserrat Candini (Calella de Mar).

Completen l’executiva la responsable de la Coordinació Interdepartamental de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi; Vanessa Farré, que ha estat membre de l’executiva de CDC a Barcelona, i Dolors Tella, alt càrrec de Territori i Sostenibilitat.

 

Una votació igualada

La votació amb més emoció en aquestes primàries és la que ha enfrontat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Santi Vila, per a la presidència del Consell Nacional: ha vençut Conesa amb el 49,44% dels vots pels 42,02% de Vila.

En no haver arribat cap dels dos al 50% dels vots, s’havia de celebrar una segona volta, però Vila ha renunciat confirmant el lloc per a Conesa; el fet rellevant en aquest cas és que Vila era el candidat amb més suport pel president del Govern, Carles Puigdemont, però no li ha valgut per guanyar.

 

El repte dels militants

Les primàries d’aquest dissabte han evidenciat que una de les prioritats del PDC serà recuperar el múscul de militants perdut en l’operació de tancar CDC per fundar una formació nova.

A les primàries que va fer CDC al maig per elegir candidat al Congrés el cens era de gairebé 15.000 persones amb dret a vot, mentre que aquest dissabte el cens del PDC ha rondat les 8.000: Pascal ja ha assumit que un dels objectius és convèncer tota la militància de CDC perquè es passi al nou partit.