Assassinats selectius i violacions durant la presa de Kunduz pels talibans

0
Talibans
Foto: STRINGER AFGHANISTAN / REUTER
Talibans
Foto: STRINGER AFGHANISTAN / REUTER

Un món de crueltat segons AI

Els talibans han comès assassinats massius, violacions en grup i escorcolls casa per casa per part d”esquadrons de la mort’ durant els tres dies que han controlat la ciutat de Kunduz, al nord de l’Afganistan, que van prendre aquest dilluns, segons ha denunciat Amnistia Internacional.

L’organització ha aconseguit recollir els testimonis d’alguns residents de la ciutat, que ha estat recuperada aquest dijous per les forces de seguretat afganeses però on hi continua havent enfrontaments encara aquest divendres.

Una dona dedicada a prestar assistència a víctimes de violència intrafamiliar a Kunduz i que ha fugit a un lloc segur en una província pròxima ha explicat a Amnistia Internacional que els combatents talibans utilitzaven una “llista negra” per localitzar els seus objectius, en què havia noms i fotografies suposadament d’activistes, periodistes i funcionaris públics de Kunduz.

Quan els talibans van prendre la Direcció Nacional de Seguretat i altres seus governamentals i d’ONG de Kunduz dilluns, van tenir accés a gran quantitat d’informació sobre personal d’ONG, treballadors públics i membres de les forces de seguretat, incloses direccions, números de telèfon i fotografies.

Des d’aleshores, segons la informació recollida per l’ONG, els seus combatents haurien estat servint-se de nens per efectuar amb la seva ajuda escorcolls casa per casa amb l’objectiu de localitzar i segrestar els seus objectius, incloses dones.

A una altra defensora dels drets de les dones, els talibans la van saquejar i van cremar la casa i l’oficina dimarts a la nit i li van preguntar pel parador de les dones a les que ajudava. Ella i diverses dones més van aconseguir ajuda per fugir juntament amb els seus fills a un lloc segur, tot i que ho van fer amb allò posat.

DONES VIOLADES

Segons activistes locals, en el cas dels caps de policia i els militars, especialment dels que treballen en la Policia Local afganesa, els talibans han violat dones de les seves famílies i matat altres membres d’elles, inclosos nens. També han saquejat i cremat les cases de les famílies.

Una persona, familiar d’una partera de la maternitat de Kunduz, ha explicat a Amnistia Internacional que els combatents talibans van violar en grup i van matar una altra partera i a ella per prestar serveis de salut reproductiva a les dones de la ciutat.

D’altra banda, els talibans van deixar en llibertat a tots els homes presos a Kunduz i els van donar armes perquè lluitessin contra les forces del Govern. A les dones preses, les van violar i les van copejar, i després van segrestar algunes i van deixar en llibertat altres, ha precisat l’ONG.

“Quan els talibans van imposar el seu control sobre Kunduz, van afirmr estar restablint l’ordre públic i la xària a la ciutat. Però tot el que han fet va en contra de les dues coses. No sé qui ens salvarà d’aquesta situació”, ha lamentat una defensora dels drets humans de Kunduz.

RÈGIM DE TERROR

“Els espantosos relats que hem escoltat descriuen un règim de terror impost pels talibans aquesta setmana durant la seva brutal presa de Kunduz”, ha afirmat la investigadora d’AI sobre l’Afganistan, Horia Mosadiq.

[quote]”Les múltiples denúncies creïbles d’homicidis, violacions i altres horrors comesos contra els habitants de la ciutat han d’impulsar les autoritats afganeses a prendre ja més mesures per protegir la població civil, especialment a les zones on sembla imminent que es produeixin més combats”, ha afegit.[/quote]

D’altra banda, ha destacat que “molts organismes humanitaris han continuat fent valentament la seva feina a Kunduz i els seus voltants als últims dies” i ha reclamat que se’ls faciliti “l’accés perquè segueixin salvant vides amb la seva tasca”.