Aquesta Nit de Nadal ens ofereix més d’una sorpresa, a més de ser la primera vegada en 38 anys que podrem veure la lluna plena, la NASA ha descobert que un Asteroide gegant passarà molt a prop de la Terra en aquesta data

Asteroide gegant prop de la Terra la nit de Nadal | Diari CatalàUn Asteroide gegant, classificat com NEO (Near Earth Object/Objecte Proper a la Terra) acompanyarà a la lluna plena la nit de Nadal, cosa que no s’havia vist en 38 anys, ara amb la notícia que un cos rocós estarà rondant al nostre planeta, aconseguint la seva aproximació més propera en plena Nit de Nadal.

Es tracta de l’Asteroide gegant conegut com 163.899 o 2003 SD220, el qual té un diàmetre entre 1,1 i 2,5 quilòmetres, va ser descobert al 2003 i segons la NASA el cos viatja a una velocitat de 7,84 quilòmetres per segon. La seva aproximació més propera amb el nostre planeta es pronostica la nit de Nadal i estarà a 11 milions de quilòmetres de distància, això significa 28 vegades la distància entre la Terra i la Lluna; per tant, no significa cap tipus de perill, així que poden sopar a gust.

Amb l’aproximació d’aquest Asteroide gegant, els científics aconseguiran obtenir informació per a la seva catalogació i estudi, això serà el ‘únic’ que posa en emoció aquest fet, ja que nosaltres no podrem veure-ho a simple vista, encara que mai falten alguns dramàtics i especulatius que temen pel fi de la humanitat, una altra vegada.

El 2003 SD220 no podrà ser vist a simple vista, però sí amb l’ús de telescopis. A més, no és la primera vegada que passa prop de la Terra, i s’estima que torni a aparèixer al desembre de 2018 i de 2021.

Asteroide gegant prop de la Terra la nit de Nadal | Diari CatalàHi ha diferents escales que mesuren la ‘gravetat’ dels NEO i dels PHA, com l’Escala de Torí, que té en compte la mida i la proximitat. Des que funciona (any 2000), cap asteroide ha sobrepassat el nivell 1. Això vol dir que la probabilitat d’impacte existeix, però no cal ser alarmista.

El mes passat també vam tenir la ‘visita’ de l’asteroide Gran Carabassa (2015 TB145), que també va passar a prop del nostre planeta coincident amb el dia de Halloween però sense cap tipus de perill.

Dels més de 600,000 asteroides registrats per la NASA, prop de 12,000 estan catalogats com NEO. Els requisits perquè siguin catalogats així és que la seva aproximació amb la Terra ha de ser menys de 50 milions de quilòmetres. Existeix una altra catalogació anomenada Asteroides potencialment perillosos (en anglès PHA), aquests asteroides tenen una aproximació de 8 milions de quilòmetres i el seu diàmetre ha de ser major a 100 metres, a aquests asteroides se’ls emporta un seguiment molt més estricte per estar atent davant qualsevol col·lisió.