Els populars volen mostrar Sánchez com un perill per a la unitat d’Espanya davant la possibilitat que els PSOE i C’s puguin arribar a un acord de govern

 

El PP sembla despertar de les primeres setmanes després del 20D on encara mantenia una mentalitat de partit amb majoria absoluta, com mols analistes senyalaven. La ‘gran coalició’ que des del primer dia ha demanat Mariano Rajoy perd possibilitats de ser una realitat, malgrat fins i tot s’apuntava des de Madrid que la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat podia facilitar la ‘necessitat’ d’aquesta entesa entre els “defensors dels interessos d’Espanya”.

Ara la idea mainstream als voltants del Congrés espanyol és la d’un apropament de PSOE cap a Ciutadans per aconseguir el seu vot favorable en un més que probable debat d’investidura amb Pedro Sánchez com a candidat –tot i que des de Ferraz asseguren des del primer dia després de les eleccions que és el Partit Popular qui té la iniciativa per buscar un acord de govern-. D’altra banda, el PSOE hauria de buscar, com a mínim, l’abstenció de Podemos i dels partits nacionalistes –la passada setmana els socialistes van començar amb els primers gestos de “cortesia parlamentària” amb Democràcia i Llibertat i ERC-.

El PP s’ha adonat de les possibilitats reals d’èxit d’un acord com aquest -que sumarien més vots a favor que contraris i dependria només del joc de les abstencions– i centra ara tot el seu atac en mostrar Sánchez com el culpable de “iniciar la ruptura” d’Espanya. La cessió de dos diputats per DL i ERC per a que aconseguissin formar grup propi al Senat ha estat aprofitat des del primer moments pels alts dirigents populars per atacar els socialistes, acusant-los de “jugar” amb la unitat d’Espanya, tal com va afirmar Maria Dolores de Cospedal aquest diumenge.

“L’únic govern sensat és un encapçalat pel PP amb el recolzament de C’s i PSOE”, va dir aquest cap de setmana per la seva banda el encara president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. La porta a la gran coalició segueix oberta i tot dependrà de l’actitud de Ciutadans, ja que si va amb el PSOE, Podemos quedarà davant la tessitura de votar ‘no’ a Sánchez com el PP o abstenir-se i permetre un govern de centre-esquerra. Si la ‘gran coalició’ s’esvaeix, Sánchez i els seus seran l’objectiu dels atacs dels dirigents del PP. Sense anar més lluny, Rajoy ja ha instat als alts càrrecs populars a atacar el PSOE, segons ha informat aquest diumenge El Periódico.

Compartir
Article anteriorLes 62 persones més riques del món tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions
Article següentUn diputat per a quatre grups
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]