Des dels atacs de la nit de Cap d’Any a Colonia, s’han succeït els articles, comentaris en xarxes socials i atacs a immigrants. Fins a quin punt respón a fets reals la pressió sobre els refugiats?

 

Des de que les autoritats policials de la ciutat alemanya de Colonia van admetre que entre els detinguts per les múltiples agressions sexuals de la nit de Cap d’Any hi havia “demandants d’asil”, les veus contra els refugiats que arriben des de l’estiu de forma massiva a Europa –que sempre han existit- van trobar uns fets sobre els que redoblar el seu discurs contra l’entrada d’aquests refugiats.

Fins i tot s’han pogut veure vídeos que acusen a suposats refugiats sirians i d’altres indrets de cometre violacions i assetjaments sexuals i presumir-ne a les xarxes socials. Fins i tot alguns mitjans de comunicació cauen ràpidament en seguir aquest tipus d’acusacions. Com a conseqüència de tot plegat, ja s’han denunciat agressions contra refugiats al Regne Unit i altres països europeus.

 

 

Però, què hi ha de veritat sobre totes acusacions? No es pot negar la versió oficial de la policia de Colonia, on es parla de que dels 31 detinguts per les denúncies de Cap d’Any, 18 eren demandants d’asil. Tot i això, no s’han publicat els detalls d’aquestes demandes d’asil ni en quin procés es troben.

D’altra banda, els experts adverteixen del perill de deixar-se portar pel sensacionalisme i els prejudicis. Una experta en polítiques migratòries, respecte al vídeo que es pot veure en aquest article, comenta que “el noi parla alemany com ho fan els turcs de segona o tercera generació. No sé de quan és aquest vídeo però òbviament no és un refugiat acabat d’arribar de Síria”. Per aquesta font consultada per Diari Català, aquest tipus de casos com els succeïts a Alemanya “són una fallada del sistema d’integració alemany, que en tres generacions no ha sapigut fer seus als que són seus”. Recorda també que “quan es va iniciar la crisi dels refugiats es van poder veure per les xarxes socials missatges d’ànim i recolzament. Ara bé, no he vist cap missatge per part d’aquests defensors rebutjant aquestes violacions”.

En aquest sentit, i en relació amb els casos d’agressions sexuals de Colònia, alguns mitjans van publicar –sense tant protagonisme com van tenir les acusacions cap als nouvinguts- el testimoni d’una jove nord-americana que recorda com un grup de refugiats sirians va ser els qui la van salvar d’una agressió sexual que estava patint al centre de la ciutat alemanya la darrera nit de l’any. Segons va explicar aquesta noia a The New York Times, els refugiats van aconseguir separar-la dels agressors per a que pogués buscar el seu mòbil i trucar a la seva parella. Ara, segons explica el mateix diari, aquesta noia és amiga d’alguns dels refugiats sirians que la van ajudar i segueixen en contacte.

“No veig just que tots els refugiats s’hagin de justificar pel que fan o diuen alguns descerebrats, quan els no-refugiats no ens justifiquem pels atacs d’altres ‘occidentals’”, denuncia una experta lligada al treball amb els refugiats.

Compartir
Article anteriorAmazon avança en la seva aposta per Catalunya
Article següentEdició especial Ford B-MAX Colour Edition
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]