Autoritzada la vaga d’actors de doblatge

  0
  Jennifer Hale, actriu de doblatge.
  Jennifer Hale, actriu de doblatge.

  Els resultats de la votació del passat 5 d’octubre fan viable la vaga d’actors de doblatge

  Tot sembla indicar que el comitè de negociació de les grans editores i la SAG-AFTRA, la principal unió d’actors de doblatge videojocs, s’hauran d’asseure a parlar de manera imminent per solucionar les seves desavinences. Després d’un any sense arribar a un nou acord contractual, els actors de doblatge van amenaçar el passat setembre amb dur a terme una votació per saber quants professionals del doblatge estarien a favor de plantar-se de manera unànime. Els resultats són públics i clars: un 96,5% està a favor d’una vaga. 

  Tal com va emetre la SAG-AFTRA, si almenys el 75% dels votants optava per negar-se a treballar, la proclamació de vaga esdevindria legítima. Tot i comptar àmpliament amb el suport de la comunitat d’actors de doblatge, ara mateix la unió d’actors es troba a l’espera d’una resposta per part de les editores i, per tant, la vaga encara no s’ha fet efectiva. El desacord entre les dues parts neix del 31 de desembre de 2014, data en la que el contracte que les unia (vigent des dels anys 90) va expirar i des d’aleshores no s’accepten les noves condicions dels dobladors.

  Les exigències dels actors de doblatge han despertat una forta polèmica a internet amb el ‘hashtag’ #PerformanceMatters, on no sembla haver-hi quòrum a favor dels professionals del micròfon. Entre altres requeriments, reivindiquen primes salarials en els projectes que superin els 2 milions de vendes, compensacions establertes en funció de la facturació dels títols on han treballat que trobarien el seu punt màxim en els 8 milions (una xifra insòlita per la majoria de títols). En cas de fer-se efectiu aquest punt, es donaria el cas en què molts actors de doblatge rebrien més ingressos que els mateixos desenvolupadors del joc, aquells que l’han creat. 

  Un futur incert

  En l’hipotètic cas de no arribar a un acord, caldria veure quina és la solució de les grans editores al trobar-se en la tessitura de no disposar de les grans veus de la indústria per als primers títols de l’any vinent. Entre altres figures, hi destaquen Wil Wheaton (Broken Age), David Hayter (Metal Gear Solid), Jennifer Hale (Mass Effect) o Steve Blum (Vanquish).  Dins l’anterior contracte, les empreses haurien pogut multar als actors de doblatge amb fins a 2,500 dòlars per negar-se a treballar però, ara mateix, la SAG-AFTRA no compta amb la pressió d’un pacte que ja no és vigent.