Aznar reivindica el seu Pacte del Majestic

0
Aznar dimissió PP
José María Aznar ha deixat la presidència d'honor del PP | Diari Català
José María Aznar
José María Aznar

Defensa que l’acord va suposar un retrocés del nacionalisme

L’expresident del Govern espanyol José María Aznar ha reivindicat el pacte del Majestic, que li va permetre arribar al Govern espanyol el 1996 amb el suport de CiU, i ha acusat de “miopia” els qui culpen al PP de l’independentisme

En un article aquest divendres en ‘El Mundo’ recollit per Europa Press, Aznar carrega contra els argumentaris “bastant barroers” que apunten que aquell pacte hauria de ser oblidat i que va ser precursor de tots els mals que ha portat l’independentisme català, en les seves paraules.

Aznar detecta “inconsistència i miopia en aquestes reaccions perquè, segons la seva opinió, “exculpen els nacionalistes de les seves responsabilitats i les traslladen als quals són titllats bé d’entreguistes o bé d’immobilistes, segons ho dicti l’argumentari del dia o la conveniència en temps difícils”.

[quote]”I aquesta sí que és una qüestió de lleialtat. A la veritat, per descomptat”, rebla.[/quote]

L’expresident critica a més que molts dels “dits acusadors que apunten al Majestic” pertanyen als qui fins ara adoctrinaven sobre les maldats de les majories absolutes i les bondats de la cultura del pacte i altres semblen no recordar on eren o què escrivien sobre l’acord ara fa gairebé 20 anys.

I als “lectors suspicaços” els recorda que l’avui president del Govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha estat una de les persones clau en aquest acord i que mai ho ha amagat.

Fins i tot ha puntualitzat que en la passada legislatura, “en circumstàncies ben diferents per descomptat, va parlar d’un possible ‘Majestic II'” i que ho ha defensat en la seva autobiografia ‘En confiança’, del 2011.

“HA ESTAT UNA ELECCIÓ D’ÈXIT DE TOT EL PP”

L’expresident subratlla, en concret, que el pacte no va generar privilegis per a Catalunya perquè la majoria dels continguts acordats, “i sens dubte els més importants”, han estat d’aplicació general.

[quote]”El pacte ha estat una elecció d’èxit del Partit Popular, de tot el Partit Popular”, rebla.[/quote]

Aznar recalca que aquell pacte ha tingut un suport majoritari dels espanyols, fins i tot “aclaparador” en el cas dels catalans, i que “lluny d’enfortir el nacionalisme, va produir una significativa reculada polític i social d’aquest”, mentre que els nivells actuals tenen un origen molt posterior, opina.

Defensa a més que el seu Govern del 1996, que va ser possible per aquell pacte, va permetre a Espanya recuperar-se econòmicament i adquirir credibilitat i projecció internacional.

És més, creu que l’acord no només va sustentar un Govern estable i actiu sinó que “representava un esforç de trobada en la millor línia de l’esperit constitucional” per fer possible el que demanava l’interès general.

Amb aquest acord, subratlla, el catalanisme es mantenia allunyat de pretensions maximalistes i va comprovar com la vocació d’intervenir en la política espanyola, “que presentava com una de les seves senyes de definició, podia realitzar-se per cursos raonables, sense haver de passar necessàriament per l’esquerra i sense plantejar l’interès de Catalunya com un joc de suma zero amb la de la resta d’Espanya”.

A més, precisa que a l’acord “no es va fer cap cessió tributària singular a Catalunya”, sinó que es va acordar la posada en marxa d’un nou model de finançament autonòmic per a totes les comunitats.