Baixen les Falles a Durro

0
Baixada de les Falles a Durro | AGENDA CULTURAL (TWITTER)
Baixada de les Falles a Durro | AGENDA CULTURAL (TWITTER)

Una celebració espiritual que té el foc com a element principal de la festivitat

La ‘Baixada de les Falles’ és una celebració ancestral que es celebra a Durro, municipi de La Vall de Boí (AltaRibagorça), que té el foc com a protagonista. L’origen de la festa, que se celebra a partir del 18 de juny, es troba molt arrelada a l’Alta Ribagorça, es relaciona amb el culte primitiu als déus per l’èxit de les collites i per l’arribada del bon temps just en el solstici d’estiu. És una celebració que simbolitza la fecunditat i la regeneració de la vida natural en tots els seus aspectes.

Any rere any, els joves tallen pins alts i frondosos i els planten en un indret elevat i visible de la muntanya i que s’anomena ‘Faro’. També es preparen les falles, que són troncs resinosos d’uns dos metres de llargària, de forma tradicional.

La nit de la ‘Baixada de les Falles’ es puja fins al ‘Faro’, en fer-se fosc. Després s’encén aquest, i es comença a baixar guiats pel fadrí major o cap de colla, caminant el primer tram del pendent i després corrent fins a arribar al poble on els fallaires purifiquen cada racó per allunyar els mals esperits i són rebuts amb música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran fogata i comença la festa.