La quantia a retornar ronda els 1.400 i 1.500 milions d’euros

L’entitat financera, Bankia, ha avançat aquest dimecres que tornarà els diners als prop de 200.000 minoristes que van adquirir accions durant la sortida a borsa del banc madrileny al 2011. Així ho anunciava el seu conseller delegat, José Sevilla, qui preveia que la quantia a retornar ascendiria fins als 1.400 i 1.500 milions d’euros. Ara doncs, s’habilitarà un procediment especial per a tramitar la devolució de la inversió a canvi de les accions adquirides. La decisió arriba arran de la sentència que va emetre el Tribunal Suprem el passat 27 de gener i que donava la raó a dos particulars, alhora que apuntava que el tríptic de sortida a Borsa contenia inexactituds. D’aquesta manera, l’entitat intentarà evitar l’allau de processos judicials que s’han produït després del fallo del Suprem.

Amb tot, Bankia ha constituït una provisió de 1.840 milions d’euros amb l’objectiu de fer front a la devolució dels diners que van perdre els accionistes, així com les costes de les causes judicials que ja estan en marxa. En aquest sentit, Sevilla, ha considerat que “ és una oferta magnífica, justa”, alhora que s’ha mostrat convençut que la majoria d’inversors s’acolliran a la proposta. No obstant això, aquest reemborsament no estarà disponible pels membres de l’anterior consell del banc i l’alta direcció. Tampoc pels inversors institucionals, al no haver estat inclosos com afectats pel Tribunal Suprem. En canvi, els treballadors de Bankia sí s’hi podran acollir. Una proposta que, Sevilla, afirma allunyarà les incerteses i influirà positivament en la cotització de l’entitat. De moment, la decisió ha fet incrementar els títols de Bankia en un 4.5%.

Com recuperar els diners?

Per tal de fer efectiu el reemborsament dels diners només s’haurà de sol•licitar a les oficines de Bankia el document pertinent. Els directius de l’entitat asseguren que serà un procediment senzill ja que disposen d’un historial de tots els clients on poder determinar quina quantia li correspon reclamar a qualsevol dels 200.000 petits accionistes que hi tenen dret. En el termini de 15 dies d’ençà de la sol•licitud, els beneficiaris rebran la resposta i la seva inversió. Tanmateix, per aquells que ja es trobin immersos en un procés judicial i vulguis acollir-se al reemborsament també se’ls hi abonarà les costes judicials. Finalment, senyalar que aquells accionistes que haguessin obtingut dividends no estaran obligats a retornar-los; fet que si havia estipulat el Tribunal Suprem. L’únic punt que encara està per aclarir és la fiscalitat aplicable a aquesta operació.