Barack Obama demana “una Espanya forta i unida”

0
Visita dels Reis a Washington - Foto: Casa Real
Visita dels Reis a Washington - Foto: Casa Real
Visita dels Reis a Washington | Foto: Casa Reial

El Govern Espanyol ha aconseguit el que alguns mitjans anomenen el “triplet internacional”: Merkel, Cameron i Barack Obama es posicionin públicament favorables a l’unitat de l’Estat

Felip VI va tornar ahir al Washington on va estudiar Relacions Internacionals. Aquest cop, però, per reunir-se per primera vegada a la Casa Blanca com a Rei amb el president dels Estats Units, Barack Obama. Van caler només quaranta minuts i quinze de compareixença al Despatx Oval perquè els EUA donessin suport a Espanya i a la seva unitat. “Estem profundament compromesos a mantenir una relació intensa amb una Espanya forta i unida”, van ser les úniques paraules que va pronunciar el president nord-americà en referència al conflicte entre Espanya i Catalunya. Les paraules d’Obama converteixen els EUA en el tercer país que es posiciona públicament favorable a l’unitat de l’Estat, juntament amb l’Alemanya de Merkel i el Regne Unit de David Cameron.

Obama va felicitar Felip VI per la seva implicació i treball dins i fora d’Espanya al mateix temps que va elogiar les excel·lents relacions que es mantenien entre ambdós països. “S’ha de fomentar la cooperació en temes de terrorisme i seguretat internacional”, va aclarir el líder americà, parlant explícitament del terrorisme jihadista. No obstant això, les declaracions d’Obama demanant una “Espanya forta i unida” han sigut les que han causat més ressò. Han sigut titular en totes les portades dels diaris amb més tirada nacional, de la mateixa manera que han servit per enfortir la posició unionista d’alguns polítics i ministres, com és el cas del Ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha demanat als líders sobiranistes que prenguin nota i tinguin en compte les paraules de Barack Obama.

[quote]Obama: “S’ha de fomentar la cooperació en temes de terrorisme i seguretat internacional”, va aclarir el líder americà, parlant explícitament del terrorisme [/quote]

La visita de la Casa Reial a Washington no ha sigut en va, el Govern espanyol ha obtingut les paraules de suport a la unitat del país que desitjava. Tal i com va fer amb el cas del referèndum escocès en una roda de premsa a Brussel·les conjunta amb David Cameron, on va demanar que volia que “un dels aliats més pròxims que hem tingut mai es mantingui fort, robust, unit i efectiu”. La qüestió transcendeix tota mena d’opinió personal d’Obama i les declaracions es basen en interessos entre països, que són el fonament principal de les relacions internacionals. Per els EUA, tant Espanya com el Regne Unit són uns aliats molt potents, per tant la unitat dels dos països és de vital importància per el president americà, de la mateixa manera que les seves declaracions són una gran font de suport pel Govern espanyol.

L’objectiu de la visita era clar: “reforçar els forts vincles entre el poble nord-americà i espanyol”, segons el portaveu del Govern nord-americà, Josh Earnest, quan va fixar la data de la cita el passat mes de juny.