S’ha adherit a un manifest municipalista

L’Ajuntament de Barcelona s’ha adherit a un manifest municipalista que defensa que els ajuntaments poden promoure i proporcionar salut als seus ciutadans i que demana derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (Rsal) per limitar-ne les competències municipals.

El consistori barceloní ha liderat la redacció del manifest al costat dels de Madrid, la Corunya, Santiago de Compostel·la, Saragossa i Cadis, i el document és obert a l’adhesió d’altres municipis, ha ressaltat l’Ajuntament aquest dimecres en un comunicat.

La comissionada de Salut de la capital catalana, Gemma Tarafa, ha destacat que “els ajuntaments tenen moltes maneres de treballar per la salut de les persones, i han de vetllar per la qualitat del sistema sanitari públic”.

El manifest defensa que els municipis poden promoure-la amb estratègies intersectorials que impulsin una perspectiva de salut en totes les polítiques públiques i que abordin el desenvolupament de la salut comunitària en els barris.

Assegura que millorar les condicions socials, econòmiques, ambientals, polítiques i culturals dels municipis contribueix a millorar la salut dels ciutadans, i sosté que aquesta pot tractar-se com un eix transversal de l’acció municipal.

Compromet els municipis signants a garantir el dret a la protecció de la salut i a una atenció sanitària pública de cobertura universal i sense exclusions, equitativa, gratuïta i finançada per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.

També advoca per regenerar el caràcter públic dels serveis de salut; assegurar la transparència, l’eficàcia i els drets dels usuaris; potenciar l’atenció primària, i fomentar la participació real per donar protagonisme als ciutadans i al personal sanitari.