Barcelona no contractarà empreses relacionades amb paradisos fiscals

0
Ada Colau Gerardo Pisarello
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant un ple | Foto: Europa Press.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha signat un decret pioner a l’Estat espanyol que busca augmentar la transparència en la contractació pública

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha signat aquest divendres un decret en què s’assenyala que aquelles empreses que mantinguin activitats il·legals en paradisos fiscals no podran treballar per a l’Ajuntament de la ciutat. En la norma s’hi inclou una clàusula en què s’indica que les companyies que optin a concurs hauran de declarar si tenen filials que “desviïn fons a paradisos fiscals amb la intenció d’evadir les seves obligacions tributàries”.

També s’obligarà a les empreses a declarar durant la fase de licitació si tenen relació amb paradisos fiscals. En cas afirmatiu, hauran de presentar documentació que expliqui per què tenen aquestes relacions, a més de publicar-se aquella informació no confidencial al perfil del contractant. Si l’Ajuntament observa il·legalitats durant el procés, l’empresa quedarà automàticament expulsada del concurs.

El primer tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que és una mesura que, a més d’introduir transparència i lleialtat durant la competència, també dóna una igualtat d’oportunitats major entre petites, mitjanes i grans companyies, ja que “l’evasió fiscal és una mesura que permet a les grans corporacions tenir posicions d’avantatge davant les petites o mitjantes empreses i les cooperatives”.

Aquesta mesura forma part de la llista de reivindicacions que la Plataforma per una Fiscalitat Justa va enviar als partits abans de les eleccions locals de 2015, on també s’exigia que els ajuntaments es declaressin “lliures de paradisos fiscals”. Així ho van fer els de les localitats de Mataró, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Olot, El Vendrell o Tarragona, tot i que el fet de prohibir la contractació és pioner a l’Estat espanyol. Altres municipis europeus ja ho han anat aplicant d’acord a la llista cedida per la Comissió Europea.