Barcelona acull la XV Conferència Europea per la SIDA

0

La Conferència per la SIDA se celebra al CCIB del Fòrum del 21 al 24 d’octubre

La EACS, European AIDS Clinical Society (Societat Clínica Europea per la SIDA), és una societat científica sense ànim de lucre formada per professionals europeus especialitzats en trobar la cura (efectiva i preventiva) d’aquesta malaltia. Aquesta societat va ser creada l’any 1991 i actualment està dirigida per 15 membres i formada per 14 representants regionals.

Aquest any, la EACS ha escollit la ciutat de Barcelona per acollir la XV Conferència Europea del SIDA, que se celebra cada dos anys, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), situat al Fòrum, entre avui, dia 21 fins el 24 d’aquest mes d’octubre. La conferència es centrarà molt especialment a trobar la cura a l’epidèmia de l’Hepatitis C i a donar accés universal al tractament i cura a les persones infectades pel virus VIH a Europa. Durant els quatre dies que durarà aquesta conferència, els científics, investigadors i professionals sanitaris tindran la oportunitat d’accedir a informació de primera mà sobre els avenços més destacats en la resposta al SIDA, segons l’EACS.

“Un dels objectius clau d’aquesta Conferència bianual és promoure l’interès en la investigació clínica del SIDA entre les noves generacions: aquest any, 76 joves delegats han aconseguit una beca d’assistència. Són la nova generació d’experts en la SIDA”, va afirmar el Dr. Battegay, president de la EACS i copresident de la Conferència, en relació a la oportunitat que suposa aquesta trobada en el desenvolupament de la investigació. El Dr. Gatell, també copresident de la Conferència i cap del Departament de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona va explicar que “aquest esdeveniment és una oportunitat única perquè els grups d’investigació europeus presentin els seus últims avenços i discuteixin noves línies d’investigació”.

El Dr. Michel Kazatchkine, enviat especial de l’ONUSIDA (Nacions Unides pel SIDA) a Europa de l’Est i Àsia va afirmar quan es va convocar la Conferència que tot i que molts països occidentals europeus estan assolint l’objectiu 90-90-90 (augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH que coneixen el diagnòstic, incrementar al 90% les persones amb tractament antiretroviral i a que el 90% sota tractament tingui la càrrega viral suprimida) marcat per l’ONUSIDA, a l’Europa de l’Est “l’epidèmia s’expandeix exponencialment i no podrà controlar-se a no ser que els esforços en prevenció i tractament augmentin els propers tres anys”.

Aquest matí, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el Dr. Gatell també ha fet referència a la situació dels països de l’Europa de l’Est i ha afirmat que “també a Rússia la situació és tan dolenta com a l’Àfrica subsahariana”. En relació als processos d’investigació a Catalunya, Gatell ha criticat que “les subvencions per recerca a Catalunya no permeten seguir amb la velocitat que fa falta” i que “s’ha abaixat la guàrdia i per això la gent continua infectant-se, a Catalunya són 600 casos anuals”.