Barcelona té 2.400 pisos buits

0
Josep Maria Montaner
Ada Colau (esquerra) en una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona | Foto: Europa Press
Josep Maria Montaner
Josep Maria Montaner i Ada Colau

Demana un pla contra grups que lloguen pisos ocupats i usar locals buits per a activitats

El regidor d’Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha xifrat aquest dimarts en 2.421 els pisos que les entitats bancàries reconeixen que han estat buits els últims dos anys a la ciutat, i ha anunciat que l’Ajuntament començarà a aplicar “sancions dures” a dos dels més importants posseïdors, que no ha detallat de quins es tracta.

Després de preguntar-li el regidor del PP Javier Mulleras a la comissió municipal de Drets Socials, Cultura i Esport, Montaner ha assenyalat que, tot i les dues rondes de reunions amb entitats bancàries –la primera d’aquestes liderada per l’alcaldessa, Ada Colau, abans de l’estiu–, els resultats de cessions de pisos buits han estat “escassos”.

Ha destacat que, mitjançant el dret de tempteig i retracte, l’Ajuntament ha adquirit nou pisos i dos edificis d’habitatges a Ciutat Vella, el mateix districte en el qual s’han posat en contacte amb 440 propietaris d’apartaments turístics sense llicència per oferir-los que els cedeixin de lloguer social a canvi de condonar-los el 80% de la sanció.

Després de recordar que no faran públiques les dades de quants propietaris s’han acollit a aquesta mesura fins a desembre, Mulleras ha criticat que les mesures impulsades pel Govern municipal en matèria d’habitatge són poc efectives, i que ha fet “molt soroll per a res” i va enganyar quan va prometre eliminar els desnonaments en campanya electoral.

Montaner ha defensat que no han enganyat a ningú i que fan “tot el possible” per evitar els desnonaments i garantir el dret a l’habitatge, però que es tracta d’un procés lent, tot i que s’ha mostrat convençut que el Govern de Colau ho aconseguirà.

La comissió ha aprovat per unanimitat una proposició de C’s per crear un pla d’anàlisi de les famílies en situacions precàries en pisos ‘ocupats’ que han de pagar un lloguer a grups organitzats responsables de l’ocupació dels habitatges, i dissenyar un pla de reinserció i reallotjo per a elles.

També ha aprovat amb tots els vots a favor excepte l’abstenció de la CUP una proposta de CiU d’instar a l’alcaldessa a recuperar o comprar locals buits per promoure activitats comunitàries, associatives i d’economia social per revitalitzar i dinamitzar els barris.