Barcelona vol l’Agència Europea del Medicament

0

El Ministeri d’Afers Exteriors avisa a la capital catalana que hi ha molta competència per fer-se amb aquesta agència de la UE, actualment amb seu a Londres

El Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació tindrà molt en compte l‘interès de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament en el cas que aquest organisme hagi d’abandonar la seva seu actual a Londres quan es concreti la sortida del Regne Unit de la UE (Brexit).

Així ho ha assegurat aquest dimecres el cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, durant la seva primera compareixença davant de la Comissió d’Afers Exteriors del Senat. Tot i això, ha advertit que moltes altres ciutats europees també estan interessades a acollir aquesta agència i hi ha alguns països membres que, a diferència d’Espanya, no acullen cap agència ni organisme europeu.

El Govern espanyol ja ha fet saber en el si de la UE que Espanya té interès a acollir l’Agència Europea del Medicament, però també l’Agència Bancària Europea quan es concreti el Brexit. Dastis ha reconegut que Barcelona “té títols per acollir l’Agència Europea del Medicament i moltes altres institucions”, per la qual cosa la seva candidatura “es tindrà molt en compte”.

“Farem valer les nostres capacitats i avantatges, però és cert que tenim ja cinc agències i hi ha estats, els de més recent incorporació, que no tenen cap”, ha incidit en resposta a una pregunta que en aquest sentit ha formulat el senador del PDeCAT, Josep Lluís Cleries.

Cleries ha traslladat la preocupació del seu partit pels “obstacles” que troba la Generalitat, en particular el seu conseller de Relacions Institucionals, Raül Romeva, per fer acció exterior. Dastis ha contestat que el Govern espanyol està d’acord que les Comunitats Autònomes facin la seva pròpia acció exterior, però des d’una “cooperació lleial” amb l’Administració central.