El president del FC Barcelona compareix davant dels mitjans de comunicació per fer balanç de la temporada

“Ha estat una temporada intensa i complicada, plena de contrastos. En línies generals ha estat difícil: Les pèrdues de Johan Cruyff i Manel Vich, el cas Neymar, la sanció de la UEFA, la sanció per les estelades… Sap greu no haver guanyat cap títol a nivell europeu com a club, però aconseguir el doblet per setena vegada en el club és un èxit”. Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona, ha comparegut en roda de premsa fer balanç de la temporada del club. Ha estat una compareixença extensa. Gairebé quatre hores. Però, després d’un parlament en el qual s’han radiografiat exhaustivament les diferents àrees de l’entitat, Bartomeu ha contestat totes i cada una de les preguntes sense diferències.

 

Neymar, renovat

“Neymar no vol marxar, vol seguir aquí. Ens ha dit en nombroses ocasions que no vol marxar. Nosaltres el volem al club. Per signar la renovació de Neymar resten serrells. En cap moment he patit per la seva continuïtat. Li queden dos anys, i ampliarem tres més. La FIFA no permet contractes més extensos dels cinc anys. Els advocats estan revisant el nou contracte de Neymar. Venim d’on venim, així que cal fer-ho amb molta cura”. El Barça no vol ensurts, i per aquesta raó Josep Maria Bartomeu ha anunciat que la renovació del brasiler està feta. Després d’uns mesos en els quals les especulacions el situaven en diferents clubs europeus, el president blaugrana esvaïa qualsevol rumor amb aquestes paraules.

Neymar signarà la seva renovació durant els pòxims dies | FOTO: europapress. com

Amb la renovació segellada, el futbolista brasiler es convertia altra vegada en protagonista. Aquest cop, no obstant això, pel pacte entre el club i la Fiscalia de l’Estat: “El cas Neymar 1 és un tema en el qual el Barça accepta un pacte amb la Fiscalia. El club accepta els errors fiscals en els exercicis del 2011 i del 2012. Ara bé, hi ha interpretacions diferents sobre aquesta qüestió. El pacte ha estat una oportunitat. És una decisió purament empresarial”, admetia el president. Tot i això, assegurava que “per Neymar vàrem pagar 57 milions d’euros. No obstant això, hem de diferenciar traspàs i cost de l’operació. Tornaria a fitxar Neymar de la mateixa manera. Ningú ha dit que el Barça ho ha fet malament. Tot ha acabat en un tema fiscal”.

 

Umtiti, fitxat

“Estem buscant reforços. Aquest és el primer any que ja no patim la sanció de la UEFA. Tenim l’obligació de reforçar l’equip. Em solidaritzo amb el Madrid i l’Atlético. La sanció de la FIFA és molt dura”. Amb les sortides de Marc Bartra i Dani Alves, el Barça necessitava reforçar la línia defensiva. Hi havia diferents noms sobre la taula, però el francès Samuel Umtiti es converteix en el primer fitxatge del club per a la temporada 2016-2017: “El Barça ha arribat a un acord amb el Lyon pel seu fitxatge per 25 milions d’euros fixos. Ara resta posar-se d’acord amb el jugador”. Alguns mitjans especulaven amb un cost final de 30 milions, però Bartomeu ràpidament ho ha desmentit: “En el contracte amb Umtiti figuren 25 milions d’euros, no 30”.

Samuel Umtiti, primer fitxatge del Barça 2016-2017 | FOTO: europapress.com
Samuel Umtiti, primer fitxatge del Barça 2016-2017 | FOTO: europapress.com

Amb Umtiti a la butxaca, l’objectiu és reforçar el mig del camp i trobar un futbolista que complementi el trident. El pressupost és de 60 milions, i qui té totes les paperetes per convertir-se en blaugrana és Denis Suárez. Sobretot, després de la declaració d’intencions de Bartomeu: “És un objectiu de cara la temporada vinent, però encara no està fet”.

Sobre Bartra, el president admet que “ha marxat perquè ha volgut. No volíem que se n’anés”. Bartomeu assegura que l’adéu de Dani Alves no l’ha sorprès, ja que “tenia un contracte de 2+1. Vàrem acordar la clàusula per a què marxés sense pagar traspàs si trobava un contracte de més duració”.

 

Nou rècord d’ingressos

En l’àrea econòmica, Bartomeu es mostra satisfet per “tornar a assolir un nou rècord d’ingressos, amb 670 milions d’euros. 62 més que l’any passat”. A més, assegura que “un dels nostres objectius era reduir el deute. Ho estem fent”. Una de les principals raons de la reducció del deute és el nou acord amb Nike: “Estem molt contents. Hem establert un rècord. Ens posiciona com a club allà on hem de ser”.

Malgrat el rècord d’ingressos, el Barça necessita tancar com més aviat millor un nou patrocinador: “No ens cal vendre jugadors per necessitats econòmiques, però sí augmentar els ingressos per mantenir els millors jugadors del món. La massa salarial ens preocupa. Volem seguir sent competitius. Volem gaudir de tot el que tenim. No només de Messi, sinó de Piqué, Busquets… el pla estratègic ha de permetre augmentar els ingressos per seguir com fins ara”.

Avui finalitza el contracte amb Qatar Airways; no obstant això, el president no es mostra preocupat: “No puc avançar res en tema patrocini. Portem molt temps treballant. Volem tenir el millor acord possible. No puc desvelar res. Sigui Qatar o alguna de les altres dues empreses que estan interessades, ara mateix no puc dir res”.

Bartomeu assegura que el club té diverses ofertes sobre la taula, una d’elles del patrocinador actual: “Segueixo pensant que la proposta de Qatar és bona, però potser podem lluitar per unes millors condicions. No tenim pressa per signar. En una assemblea explicarem les diferents propostes i els per què de la decisió de triar una o altra”.

Josep Maria Bartomeu, durant la roda de premsa | FOTO: fcbarcelona.cat
Josep Maria Bartomeu, durant la roda de premsa | FOTO: fcbarcelona.cat

Tot i que no el preocupa signar un nou contracte, si l’amoïna els moviments dels principals equips europeus: “Tenim adversaris. Molts clubs amb magnats que estan creixent molt. Són rivals al camp i competidors fora: gires, patrocinadors, jugadors… Tenim el repte d’ingressar 1.000 milions l’any 2021”.