Les bases d’EH Bildu avalen Otegi com a candidat a lehendakari

0
Arnaldo Otegi EH Bildu
Foto: Europa Press.

El Secretari General de Sortu, Arnaldo Otegi, està inhabilitat fins 2021 per a exercir un càrrec públic, tot i que podria no fer-se efectiva la sentència

Arnaldo Otegi serà el candidat a lehendakari d’EH Bildu a les eleccions autonòmiques que se celebraran a la tardor. Les bases de les formacions que integren la coalició – Sortu, Alternatiba, Aralar i Eusko Alkartasuna – han ratificat la proposta de la direcció en què s’apostava pel Secretari General de Sortu com a candidat.

Tot i haver complit la condemna sencera a la presó, la sentència dicta que no podrà exercir cap càrrec públic fins a l’any 2021. Ara bé, des de l’esquerra abertzale han assegurat que no es podrà aplicar, ja que no concreta en quins casos concrets afecta. El cas d’Iker Casanova, que amb una sentència similar va acabar per ser parlamentari, marca un precedent perfectament aplicable a la sentència del cas Bateragune.

La situació política de cara a les eleccions basques planteja diversos reptes per al candidat d’EH Bildu, ja que haurà de plantejar com s’enfronta a Podemos, que podria arribar a ser primera força, a més de intentar tornar a tenir el vot de l’esquerra abertzale, que en els darrers anys s’havia anat disgregant.

Arnaldo Otegi farà la seva primera compareixença com a candidat a lehendakari al Palau Eskalduna de Bilbao, en un acte emmarcat en la gira “Escoltar per millorar”, on membres d’EH Bildu contesten i debaten sobre qüestions plantejades per la ciutadania.