Les bases de Podemos diuen ‘no’ a un pacte a tres amb PSOE i Ciutadans

0
Echenique Iglesias cercles Catalunya
Pablo Echenique i Pablo Iglesias al Casino de l'Aliança del Poblenou. Foto: Twitter Podemos.

Un 88% dels inscrits a Podemos ha rebutjat un pacte de govern amb PSOE i Ciutadans

Diumenge va ser jornada de reflexió entre les files de Podemos. De dijous a dissabte, les persones inscrites al web de Podemos – és a dir, no són militants sinó gent que s’ha interessat en la participació en el projecte – van poder votar en la consulta organitzada pel Consell Ciutadà.

Les persones inscrites que van votar s’havien de pronunciar sobre dues qüestions: si acceptaven un pacte de Podemos amb PSOE i Ciutadans o si aposten per un “Govern del canvi”, el que significaria un acord entre PSOE, IU, Podemos i les seves confluències. La direcció del partit va fer una crida pel no-sí, però fins avui no s’ha conegut el que pensaven les bases.

El nou Secretari d’Organització, Pablo Echenique, ha anunciat en roda de premsa el rebuig d’un pacte amb Ciutadans i PSOE per part d’un 88,23% de les persones que van votar, enfront d’un 11,77% que l’hagués acceptat. Un 91,79% han donat suport a un “Govern del canvi” entre les formacions d’esquerres del Congrés.

Així doncs, la situació general després de la consulta a les bases de Podemos és pràcticament la mateixa que abans. El PSOE de Pedro Sánchez no contempla reunir-se amb Izquierda Unida i Podemos per formar un govern d’esquerres, en el qual Ciutadans hi quedaria fora.

la votació sobre els pactes ha tingut 30.000 vots més que la de l’assemblea de vistalegre

Segons Pablo Echenique, Podemos “segueix amb la mà estesa” per negociar amb els socialistes un govern de canvi. Sobre el partit liderat per Pedro Sánchez, el Secretari d’Organització ha remarcat el fet que la seva consulta no va ser vinculant i que va comptar amb 50.000 participants menys que l’organitzada per la formació morada.

També ha criticat els socialistes, tot i que també de passada a Ciutadans, per no haver cedit en les negociacions. Segons Echenique, si les converses haguessin seguit, “haguéssim tingut govern fa més d’un mes”. Tot i que encara confia en la possibilitat de negociar una formació de govern in extremis, s’ha mostrat “una mica escèptic pel camí que ha portat el PSOE fins ara, però tinc esperança que corregeixi el rumb”.

Unes possibles eleccions, al marge del debat

El Secretari d’Organització de Podemos ha deixat clar i remarcat diverses vegades que “estendran la mà” i intentaran evitar noves eleccions a tota costa. És per això que ha anunciat que durant els propers dies es decidirà des de l’Executiva del partit quins seran els passos a seguir i de quina manera es presentaran els resultats i les propostes al PSOE.

“Des del nostre punt de vista, l’essencial no ha canviat. Les bases s’han pronunciat de manera molt contundent [sobre el pacte amb PSOE i Ciutadans], però l’actitud de Podemos ja la sabíem d’abans”. Echenique ha assegurat que el partit està centrat en poder treure endavant l’opció d’un govern de canvi, per la qual cosa en els òrgans directius “no hem parlat de campanya electoral ni res que tingui a veure amb noves eleccions”.

La consulta amb més participació

El Secretari d’Organització de Podemos ha ratificat durant la roda de premsa que aquesta consulta ha estat la que ha tingut una participació més alta de totes les que s’han llançat des del partit. Un total de 149.449 persones han votat entre dijous i dissabte, el que suposa un 37,97% de participació sobre el cens total.

Aquest cens suma 393.538 persones, que són aquelles que s’han inscrit al web de Podemos. Com que a la formació morada el concepte de militància és confós, des de la direcció han decidit que per calcular de manera més acurada el cens, amb aquella gent que participa de manera més activa, faran un altre càlcul amb les “persones que han entrat en el darrer any al portal de participació”.

Tot i les xifres, el més important d’aquesta consulta a les bases de Podemos és que ha trencat la tendència a la baixa participació que s’havia instaurat. De fet, la votació sobre els pactes ha tingut 30.000 vots més que la més nombrosa fins ara, celebrada després de la gran Assemblea de Vistalegre i on 112.070 persones van decidir qui formaria l’Executiva del partit.

Tanmateix, les rondes de consultes no han acabat. Des d’En Marea han anunciat que faran les seves pròpies votacions durant els dies 21 i 22 d’abril, en què les 3.475 que ja van participar d’un procés de participació anterior decidiran si donen suport al pacte amb PSOE i Ciutadans o no. A més, s’obrirà un termini de noves inscripcions durant aquest dimarts i dimecres.