Basterra nega rotundament haver donat orfidal a Asunta

0
Basterra
EP: Basterra
Basterra
EP: Basterra

Diu que mai va ocultar el seu portàtil, que va veure la corda taronja a Teo una setmana abans del crim i que no va estar a Montouto el dia 17

Alfonso Basterra ha assegurat aquest divendres que mai va donar Orfidal o “pólvores blanques” a la seva filla Asunta, que era “el que més estimava en el món”, i ha indicat que la medicació dels dies anteriors a la seva mort va ser proporcionada per la seva mare, Rosario Porto, tot i que ell mai va veure símptomes de sedació en la nena.

En la declaració davant del tribunal, que s’ha prolongat durant quatre hores, el pare d’Asunta Basterra, acusat del seu assassinat, s’ha desvinculat de qualsevol tipus de medicació que prengués la nena i ha negat que li donés “pólvores blanques“, tal com Rosario Porto ha dit en la seva primera declaració en instrucció.

L’acusat ha reconegut que durant el mes de juliol es va encarregar de comprar diverses caixes d’Orfidal per a la seva exdona, que estava passant per un període de depressió, tot i que no ha precisat la quantitat de pastilles, que el fiscal ha xifrat en 125 per a un mes en el qual Porto ha reconegut que va prendre “algun” Orfidal “solt”.

Tot i això, ha negat que donés mai aquest fàrmac a la víctima i, de fet, ha assegurat que es va mostrar “molt sorprès” quan va saber que n’hi havia en el seu organisme després de la seva mort.

Al mateix temps, Basterra ha assegurat que va ser Rosario Porto qui suposadament va donar un antihistamínic a Asunta el 8 de juliol per tractar la seva rinitis al·lèrgica, ja que ell no disposava d’aquest fàrmac al seu domicili. L’endemà, després de dormir a casa del seu pare, la nena va assistir a classe de música endormiscada i “dopada”, segons ha declarat aquest dijous la seva mare Rosario Porto.

Tot i que Porto ha indicat davant del tribunal que va ser ella qui la va recollir aquell dia i que les professores li van comunicar que havia estat marejada durant la classe, aquest divendres Basterra ha assegurat que la va recollir ell i que la nena, que al matí es trobava “esmussada” per l’al·lèrgia, ja estava recuperada. L’acusat ha negat que tingués coneixement d’algun episodi de sedació.

DIA 18 DE SETEMBRE

En la seva declaració, també ha corroborat la versió de Rosario Porto sobre els fets del 18 de setembre, quan Asunta no va anar a classe, segons ha dit, perquè tenia unes “dècimes de febre”. Tot i això, la mare va escriure una nota al tutor dient que es trobava afectada per una medicació molt forta perquè la nena “no se sentís ridiculitzada”, ha afirmat.

Alhora, Basterra ha assegurat, a les reiterades preguntes del fiscal, que aquell matí, en el qual Asunta es va quedar “al llit” a casa de Rosario, ell no la va veure, i que el va passar fent encàrrecs fins al migdia. En aquell moment, el Ministeri Públic ha exhibit un registre de ‘Whatsapp’ segons el qual l’acusat va enviar un missatge a la seva exdona poc abans de les 12,00 hores en el qual deia ‘Asunta està cada vegada millor, tranquil·la’. “Entenc que devia anar a casa i la devia veure”, ha rectificat.

En la jornada anterior a aquest episodi, el 17 de setembre, Basterra tampoc ha pogut explicar qui va desconnectar l’alarma de l’habitatge de Porto a Montouto, que no es va tornar a connectar fins a les 22,40 hores. De la mateixa manera que l’acusada va fer dijous a la seva declaració, Basterra, que disposava de claus de la casa, ha assegurat que ell no hi va anar aquella tarda, que la va passar amb la nena, a casa.

De fet, ha concretat que l’última vegada que va entrar a aquella casa abans de la nit de la mort d’Asunta va ser divendres 13, quan va anar, amb la nena, a fer alguns encàrrecs després de passar la ITV al cotxe de Rosario Porto a Cacheiras. Tot i que Basterra era l’encarregat de la neteja d’aquest vehicle, no ha explicat el motiu pel qual, durant l’escorcoll policial, s’ha constatat que havien desaparegut les estores de darrere.

Davant del tribunal, Alfonso Basterra ha sostingut que creu que aquell divendres, més d’una setmana abans de la mort de la nena, va veure el tros de corda taronja que la instrucció relaciona amb el que van trobar al costat del cadàver, a la paperera d’una habitació. “Tot i que no puc afirmar-ho”, ha sentenciat.

MANTÉ LA SEVA VERSIÓ

Sobre el que va passar el dia de la mort d’Asunta, Basterra ha mantingut la seva versió que, després del menjar familiar que va preparar, es va quedar tota la tarda a casa cuinant mandonguilles amb xampinyons i crema de carbassó, així com llegint un llibre.

En aquest sentit, ha assenyalat que no va sortir de casa fins que la seva exdona li va trucar, cap a les 21,30 hores, per advertir-lo que Asunta no estava a casa i que desconeixia que la nena hagués anat a Teo perquè la seva exdona li havia dit que es quedaria tota la tarda a casa.

Tots dos van anar a la comissaria per denunciar llavors la desaparició, tot i que Alfonso Basterra ha indicat que no recorda si la policia li va demanar detalls sobre les últimes hores de la nena, cosa que ha atribuït al fet que estava “histèric”.

Al dolor per la mort de la nena també li ha atribuït algunes variacions en les seves versions, així com els detalls que no recorda sobre aquests dies. En conjunt, Basterra ha ofert detalls sobre uns punts –com el text exacte escrit el gener del 2013 en un diari–, tot i que s’ha mostrat dubitatiu sobre les explicacions que van donar als agents en les primeres hores després de la desaparició d’Asunta.

L’acusat, en contra del que sostenen les acusacions, també ha afirmat que la col·laboració amb la investigació ha estat total i ha explicat que, en un primer moment, no es va negar a declarar, cosa que sí que va fer després per consell de la seva advocada.

A grans trets, ha elogiat el paper de Rosario Porto com a mare i el seu interès i dedicació en Asunta com a pare, i ha indicat que era “el que més estimava”.

ORDINADOR PORTÀTIL

Alfonso Basterra ha sostingut també, a les preguntes de les parts, que “no va ocultar” el seu ordinador portàtil, que al principi no va ser localitzat i que els investigadors van trobar al seu pis diversos mesos després dels fets.

L’acusat ha qualificat de “divertit” que se l’acusés d’ocultar aquesta prova tenint en compte que ell ja es trobava ingressat a la presó de Teixeiro i ha afirmat que l’ordinador “va aparèixer” a casa seva, “d’on no s’havia mogut en quatre mesos”.

Tot i que per a Basterra l’ordinador estava allà des del principi i no va ser vist pels agents que van realitzar el primer escorcoll, l’acusat ha admès que van ser diverses les persones que van passar per casa seva en els dies posteriors a la desaparició d’Asunta.

FOTOS “TENDENCIOSES”

De la mateixa manera, ha negat que realitzés ell les fotografies a les quals Asunta apareix “amortallada” per un llençol i maquillada i vestida de “cabaret” després d’una actuació de ballet, davant de les quals ha protestat enèrgicament.

Basterra ha considerat que la intrerpretació d’aquestes imatges, a les quals la nena apareix en una posició estranya, és “tendenciosa” i les ha vinculat a un context de normalitat, tenint en compte que a Asunta “li agradava disfressar-se”.

Les imatges han estat localitzades en un telèfon iPhone 4 propietat d’Asunta juntament amb captures de pantalla de pàgines de contingut eròtic –algunes pornogràfiques i altres de contactes, com la de la coneguda Ashley Madison–, així com al costat d’imatges de contingut sexual explícit tretes d’internet.

Alfonso Basterra s’ha desvinculat d’aquestes imatges i s’ha escudat dient que només disposava d’un telèfon obsolet –“una carraca”–, perquè desconeix “com funciona aquesta xafarderia”. Alhora, ha revelat que el mòbil d’Asunta va pertànyer prèviament a la seva mare, Rosario Porto.