Batet: “El terme que reconegui la singularitat ha de ser fruit de consens”

0
Meritxell Batet
EP: PSOE
Meritxell Batet
EP: PSOE

Opina que qui guanya les eleccions és responsable de formar Govern

La diputada del PSC al Congrés i número dos del PSOE per Madrid per a les generals, Meritxell Batet, ha afirmat aquest dilluns que el terme que pugui utilitzar la Constitució per recollir la “singularitat” de Catalunya ha de ser “fruit d’un consens”, i que aquest serà el més adequat.

Ho ha respost en una entrevista a ‘Los Desayunos de TVE’ recollida per Europa Press, preguntada sobre si el PSC acceptarà que no s’inclogui el terme ‘nació’ per definir Catalunya, tal com ha avançat el líder socialista, Pedro Sánchez.

[quote]”Com a socialistes en el seu conjunt, pensem que el terme o el reconeixement de la singularitat de Catalunya –que en això estem tots d’acord– ha de ser fruit d’un consens”, ha dit la diputada.[/quote]

Ha afegit que “cal seure a la taula amb totes les forces polítiques que estiguin disposades a arribar a aquest consens i el terme que sorgeixi d’aquesta taula serà el més adequat”.

Batet, que coordina l’elaboració del programa electoral, ha precisat que el PSOE està elaborant la seva proposta de reforma de la Constitució però que el fet important és que els partits acordin que “aquesta és una via de solució” per a l’encaix de Catalunya a Espanya i estiguin disposats a seure a la taula i començar a parlar.

“Mentre això no es doni, és complicat avançar”, i ha dit que, per al PSOE, la reforma de la Constitució és l’única solució possible, i, tot i que està disposat a estudiar les que presentin altres partits, ha subratllat que de moment la seva és l’única proposta.

Per a Batet, és clar que Catalunya serà un tema important en la campanya de les generals, com ho serà tot el que és un problema i desperta sensibilitat dels ciutadans. “Obviar-ho i no parlar d’ell no farà que desaparegui, la realitat és tossuda”.

Preguntada sobre si Sánchez renunciaria a formar govern en cas de no ser el més votat, tal com es va comprometre a fer José Luis Rodríguez Zapatero abans de les eleccions del 2004, ha contestat que l’escenari polític és diferent i que ara gairebé l’únic segur és que no hi haurà majories absolutes i que els Parlaments són “molt més plurals i equilibrats”.

Sí ha afirmat que “el que guanya les eleccions és el que té la responsabilitat de formar govern” i que en aquest escenari “el PSOE no eludirà la seva responsabilitat”.

ELECCIONS PORTUGUESES

Batet ha felicitat el primer ministre portuguès, el conservador Pedro Passos Coelho, per la seva victòria a les eleccions legislatives. “Ha guanyat les eleccions i d’ell és la responsabilitat de formar govern”, ha assenyalat, tot i que ha lamentat la baixa participació.

Sobre la possibilitat d’un govern alternatiu entre les forces d’esquerra, ha replicat que es tracta d’un grup molt heterogeni ja que, per exemple, els comunistes són partidaris que el país surti de l’euro.

L’ECONOMIA COMPASSIVA DE BUSH

Finalment, preguntada per la possibilitat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, intenti fer valer una “economia amb ànima” a la part final del seu mandat, ha replicat que l’expressió li recorda quan l’expresident dels Estats Units George W. Bush parlava d”economia compassiva’.

Així, ha apuntat que potser el PP s’inspiri en els ‘neocon’ estatunidencs per a la seva política econòmica igual que ho va fer en política exterior, però ha avisat Rajoy que si volia practicar una “economia amb ànima” havia de fer-ho des que va arribar a la Moncloa, prenent mesures a favor dels ciutadans, quan en realitat ha anat “en direcció contrària”.