Batet: “Si torna a governar el PP, el 2018 ens quedem sense sistema de pensions”

0
Meritxell Batet Camil Ros
Meritxell Batet amb el secretari d'UGT a Barcelona, Camil Ros | Foto: Europa Press

La socialista critica la política de retallades del PP i les propostes d’altres partits en aquesta campanya

La candidata del PSC per Barcelona a les eleccions generals, Meritxell Batet, ha advertit aquest dijous que, si torna a governar el PP, el fons de reserva de les pensions s’esgotarà el 2018 i, amb ell, el sistema públic de pensions.

En un acte a l’antiga seu central de la UGT de Catalunya a Barcelona sobre el futur de les pensions davant d’uns 200 assistents, ha argumentat que un govern socialista va deixar el fons de reserva de la Seguretat Social amb 67.000 milions d’euros el 2011, mentre que ara està a menys de la meitat.

Ha afegit que aquest juliol el PP traurà 17.000 milions més per pagar la paga extra d’estiu als pensionistes: “A aquest ritme de saqueig, el PP acabarà amb el fons de reserva de les pensions el 2018”.

Batet ha explicat les propostes socialistes sobre les pensions, i ha recordat mesures ja anunciades com la proposta d’un impost a les grans fortunes per reforçar el fons de reserva, o la de reconèixer a les dones una gratificació de dos anys de cotització per fill per al càlcul de la seva pensió.

També plantegen augmentar fins a l’Iprem anual el llindar de les rendes establert per a l’accés a prestacions no contributives; incrementar les bases mensuals de cotització dels contractes d’aprenentatge i formació, i establir la cotització dels treballadors autònoms segons les seves rendes i ingressos.

 

Proposta de reforma fiscal i pla de xoc contra la pobresa

Batet ha defensat que les pensions són una font de reducció de desigualtats, i que molts pensionistes són el sosteniment de moltes famílies en aquesta crisi, per la qual cosa vol una reforma fiscal profunda que generi més redistribució i equilibri, no per consolidar que els rics segueixin sent més rics i els pobres més pobres: “Volem créixer per a redistribuir, créixer de manera justa”.

Ha sostingut que no n’hi ha prou amb crear ocupació, que ha opinat que actualment és precària i reporta menys ingressos a través de cotitzacions: “Si es cotitza menys és que l’ingrés que rep el treballador no està a l’altura. Volem llocs de treball dignes, una reforma laboral diferent, la derogarem”, afirmació que ha provocat l’ovació de la sala.

Ha afirmat que l’única aportació que ha fet el PP amb les seves reformes ha estat competir en salaris baixos, i ha exemplificat que el 15% dels treballadors no arriba a final de mes, per la qual cosa el model actual no és un model útil: “No volem ser competitius abaixant el sou dels treballadors, volem ser competitius abaixant el preu de l’energia, per exemple”.

També ha advocat per un pla de xoc contra la pobresa, ja que hi ha més de 800.000 famílies que no tenen ingressos i amb fills a càrrec, i ha assegurat: “Hem de recompondre el model social, si volem un país millor necessitem un país més cohesionat”.

Ha explicat que cal construir sobre tres bases: creixement, igualtat i democràcia, i que el partit socialista és l’únic partit conscient d’això, per la qual cosa ha insistit en la seva invitació a Podem que parli de polítiques socials com ara la sanitat, educació, beques i pensions, i que “deixin de parlar de referèndums que no resolen res ni proposen res”.

A més de Batet, ha intervingut en l’acte qui va ser portaveu del PSOE en el Pacte de Toledo i afiliada a la UGT, Isabel López Chamosa, que és la número set de la llista per Barcelona, i que ha repassat les actuacions socialistes en defensa de les pensions els últims anys.