Mario Draghi bce tipus interes
Mario Draghi, director del BCE | Foto: Europa Press

Obeïm a la llei, no als polítics“, Mario Draghi en resposta a les crítiques d’Alemanya

El Banc Central Europeu ha assegurat que no realitzarà cap canvi en la seva política monetària actual. Segons la institució europea “els tipus d’interès aplicables a les operacions principals de finançament, la facilitat marginal del crèdit i la del dipòsit es mantenen sense variació en el 0%, el 0.25% i el -0.40% respectivament“. De fet, el president de l’entitat, Mario Draghi ha afirmat, en roda de premsa, que la política actual es mantindrà per un llarg període de temps. I per tant, es descarten mesures o impulsos que ajudin al creixement de l’economia tal i com el BCE ha fet en altres ocasions. Així mateix, Draghi ha insistit en que continuaran lluitant per aconseguir els objectius d’inflació previstos, que no haurien de superar el llindar del 2%.

De fet, des del Banc Central s’ha ressaltat que finalment l’experiència amb els tipus d’interès negatiu ha estat positiva. Per altre banda, el banquer italià ha assegurat que el creixement econòmic es situa en taxes moderades però estables. I doncs, factors com la caiguda del preu del cru segueixen afavorint els beneficis de les empreses i el consum dels ciutadans. Tot i això, Draghi reconeix que el ritme continua sent dèbil i que per tant fan falta reformes estructurals en alguns paisos. Tal i com ja ha insistit el FMI en multitud d’ocasions, el BCE ha fet una crida a potenciar una política fiscal que recolzi la política monetaria de l’entitat. I doncs, aquestes reformes ajudaran a les economies europees a enfortir-se de cara a possibles obstacles futurs.

EL BCE respón a Alemanya

Tanmateix, el Banc Central ha reiterat la necessitat de potenciar la inversió pública dels Estats Membres com a via per afavorir el creixement de les seves economies. En aquest sentit, i davant de les crítiques rebudes per part d’Alemanya en els últims dies, Draghi ha demanat temps per tal que les seves mesures despleguin els seus efectes; alhora que ha assegurat que només obeeixen a la llei, i “no als polítics. També ha volgut deixar clara la independència amb la que actua com a president de l’entitat.  A més a més, l’entitat bancària creu que gràcies a les condicions que ha establit el flux del crèdit està vivint millores tant pel que fa a les llars com a les empreses. I per tant, de moment mantindran les polítiques monetàries actuals. Finalment, Mario Draghi s‘ha referit al Brexit tot assegurant que “La participació a la UE és de benefici mutuo“.